Op pad voor een circulaire samenleving

13 oktober 2021

Op pad voor een circulaire samenleving

We zetten ons ook deze maand weer in voor de transitie naar een circulaire samenleving. Hoe? Met twee interessante bijeenkomsten. Op 14 oktober organiseren we de Bouwstorm Zuid-Oost Drenthe in Emmen. Op 30 oktober haken we aan bij de Dorpendag, met een inloopspreekuur over deelinitiatieven. Met deze twee inspiratiebijeenkomsten zetten we weer een stap naar een provincie met een lager grondstoffengebruik en kleinere ecologische voetafdruk.

Bouwstorm Zuid-Oost Drenthe

Bouwbedrijven en overheden zijn het erover eens: we moeten anders bouwen. Op dit moment doen we een te groot beroep op grondstoffen en stoten we te veel CO2 uit. Dit leidt tot klimaat- en milieuschade en oplopende bouwkosten. De bouw is een van de belangrijkste sectoren waar iets moet veranderen (Bron: Roadmap voor Circulair Drenthe). Dat vraagt op korte termijn om meer actie en meer circulaire bouwprojecten. De lat ligt dus hoog.”

Daarom gaan we op 14 oktober de boer op om het circulair opdrachtgeverschap verder te brengen. Tijdens de bijeenkomst verkennen we samen met gemeenteambtenaren hoe gemeenten impact kunnen maken met nieuwe, circulaire samenwerkingen met ontwerpers, uitvoerders en sloopbedrijven. Én hoe je impact kan maken door aan de slag te gaan met de materialenschatkist van bestaand maatschappelijk vastgoed. Eigenlijk zijn alle bouwwerken die je al hebt, van scholen tot gymzalen, immers ook grote LEGO-dozen: je kunt bouwwerken uit elkaar halen en de materialen weer op een andere manier in elkaar zetten. We organiseren deze bijeenkomst samen met de partners van Drenthe Bouwt Circulair en het Actieprogramma Impactondernemen. We houden je via de nieuwbrief ‘Ziezo!’ op de hoogte over de uitkomsten en vervolgafspraken. Schijf je hier in voor de ‘Ziezo!’

Inloopspreekuur Drenthe Deelt

Met delen, doorgeven, repareren, hergebruiken, niet-verspillen en minder kopen valt veel grondstof- en milieuwinst te behalen. ‘Spullen’ staan namelijk op de eerste plaats als het gaat om de voetafdruk van ons dagelijks leven. Om deze belasting terug te dringen, zijn lokale en coöperatieve initiatieven onmisbaar.

Daarom zijn we op 30 oktober te vinden op het programma van de Dorpendag. We verzorgen daar een inloopspreek over deelinitiatieven. Iedere bewoner of vrijwilliger die een mooi idee heeft om samen een auto’s, fietsen, gereedschap, vakantiespullen of andere producten te delen kan hier bij ons terecht. Niets is te gek – en wij kunnen je helpen om de eerste stappen te zetten. Meld je hier aan.

Wil je meer weten? Of heb je een vraag? Neem dan contact op met Emile Suringar.

Profiel Emile Suringar

Emile Suringar

Ontwikkelaar Circulaire Economie