Ook bij de energie-initiatieven groeit en bloeit het deze lente

29 april 2019

Ook bij de energie-initiatieven groeit en bloeit het deze lente

De NMF Drenthe is één van de vijf partners die samenwerkt in de Energiewerkplaats Drenthe*. Vanuit hier mogen we aanschuiven bij lokale werkgroepen energie en coöperaties. Deze gesprekken vinden plaats op allerlei verschillende plekken: keukentafels, zaaltjes in wijk- of buurtcentra, schildersateliers, kippenschuren, kerkgebouwen, sportkantines – om zo maar eens wat te noemen. Zo zie je nog eens wat van de regio!

Regelmatig krijgen we de vragen: Hoeveel van dit soort groepen zijn er actief? En wat doen die lokale energie-initiatieven zoal? Op dit moment zijn er ongeveer vijfentwintig acties die door bewonersgroepen in hun dorp of wijk worden uitgevoerd.

Enkele initiatieven staan nog aan het begin van een traject en focussen zich op het aantrekken van meer werkgroepleden om een stevige positie in het dorp in te kunnen nemen, bijvoorbeeld in Pesse, Roden, Ter Borch en Hollandscheveld. Sommige groepen richten zich op het behalen van goed haalbare, korte termijn acties, zoals het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen of isolatiematerialen. Dit gebeurt o.a. in de Fledders (Tynaarlo), Kortland – Peize, Eelde, Bunne-Winde-Bunnerveen, Drijber, Assen-Oost, en Westlaren. Andere initiatieven gaan nog verder en richten lokale coöperaties op om collectieve groene energiesystemen te realiseren, zoals in Noordenveld en Ruinerwold. Er is ook een aantal dat plannen maakt om te werken richting het energieneutraal maken van hun eigen dorp of wijk, zoals in Nijeveen.

Er zijn ook groepen die eigen acties verzinnen, zoals in Wapserveen, waar de werkgroep met de basisschool een energie-challenge wil organiseren. Of de Houtlaan in Assen, waar men onderzoekt hoe geschikt warmtepompen voor hun woningen zijn.

De Energiewerkplaats ondersteunt bij het opzetten van passende acties en plannen, het delen van kennis en het verbinden van partijen die elkaar verder kunnen helpen.

Wil jij in je dorp ook samen met andere inwoners werken aan een energiebesparing of duurzame energieopwekking? Neem dan contact op met de Energiewerkplaats. Samen bespreken we de mogelijkheden.

 info@energiewerkplaatsdrenthe.nl

*Binnen Energiewerkplaats Drenthe werken de volgende partners samen: De Natuur en Milieufederatie Drenthe, Drentse KEI, Buurkracht, SEN (Samen Energie Neutraal) en de Hanzehogeschool Groningen.