Onze top 10 tips voor thuis: help de natuur en elkaar

15 april 2020

Onze top 10 tips voor thuis: help de natuur en elkaar

Onze prachtige provincie bloeit, zoemt en ontluikt, maar voor veel mensen is deze lente toch meer een tijd van zorgen dan van het nieuwe leven. Wij gingen op zoek naar de leukste tips waarmee we elkaar én de wereld een beetje beter kunnen maken. Dus #supportyourlocals en geniet van de #natuurdichtbij!

#1 – Koop lokaal: steun de lokale boeren en ondernemers

Vermijd de supermarkten en ga op bezoek bij de boer in je buurt. Op de GoodFoodClub staan veel leuke adresjes en je helpt de lokale boeren deze tijd te overbruggen. Liever helemaal thuisblijven? Dan kun je ook pakketten laten thuisbezorgen, bijvoorbeeld via de Streekboer.

#2 – Leer vogels herkennen met een online cursus

De Vogelbescherming heeft 2 leuke (en gratis) cursussen die je gewoon vanuit huis kunt doen. Je leert niet alleen de vogels zelf te herkennen, maar ook hun geluiden. Er is een cursus waarin je veel van de vogels in Nederland leert herkennen én een cursus speciaal voor tuinvogels.

#3 – Wetenschapper voor één dag: doe mee aan de Nationale Bijentelling

Als natuurliefhebber kun je veel meer bijdragen aan de wetenschap dat je misschien weet. De burgerwetenschap is in opkomst – en het is de perfecte tijd om ermee aan de slag te gaan. Doe bijvoorbeeld mee aan de Nationale Bijentelling op 18 en 19 april.

#4 – Maak van je tuin een natuurlijk paradijs

Op vrijdag 8 mei start een 10-daagse onkruidchallenge op de Facebookpagina van Onze Drentsche Aa. Elke dag krijg je een tip van de onkruidcoach, hoe je op natuurlijke wijze van jouw tuin een paradijsje maakt. Win een vlinderstruik door jouw beste natuurlijk tuinieren tip te delen. En stel je vragen online aan de onkruidcoach tijdens het digitale tuinspreekuur. 

#5 – Ga voor een zero waste lifestyle

Het kan een leuke uitdaging zijn voor het hele gezin: hoe kun je samen zo weinig mogelijk (plastic) afval genereren? Wie bedenkt de beste “switches”? Zo kun je shampooflessen vervangen door shampoobars – of groente kopen op de markt in eigen tassen. Op het Servicepunt Circulair lees je meer.

#6 – Verduurzaam je huis: het Drents Energieloket is gewoon open

Geef je huis een energiezuinige boost! Dat kan al heel eenvoudig: bijvoorbeeld met tochtstrips, isolatiefolie op de ramen en door de radiatoren vrij te maken. Of maak een plan voor de grotere klussen: lees je in over de subsidies en de verschillende maatregelen die je kunt treffen.

#7 – Beleef de lente virtueel

Er is deze lente veel te beleven en bekijken via webcams en virtuele tours. Van broedende lepelaars tot een bosuil die haar jong overstelpt met muizen tot een virtuele wandeling in het Dwingelderveld. Bingewatchen was nog nooit zo verslavend! Volg ook het Drentse natuurnieuws én de dieren op ROEG! tv en Heel Drenthe Zoemt.

#8 – Beleef de lente thuis: doe mee aan de #Natuurdichtbij fotochallenge

We blijven thuis. Maar ook daar is de natuur overal! Daag jezelf uit en maak 30 dagen lang elke dag een foto van de ontluikende natuur in en om het huis. Deel de foto’s met de hastags #natuurdichtbij en #blijfthuis. Onze collega Christiaan vogelt er al flink op los in eigen tuin.

#9 – Wees creatief met wat je al hebt

Een kopje met een barst kan een pot worden voor de nieuwe stekjes, een oud raam een vitrinekastje, WC-rollen potjes voor zaailingen. Het is hartstikke leuk om zelf dingen te repareren, pimpen of hergebruiken voor andere doeleinden. Goed voor de creativiteit én je hoeft er de deur niet voor uit.

#10 – Maak een circulair ontwerp voor een kamer in je huis

Als de muren op je afkomen kan het fijn zijn om na te denken over wat je in huis zou willen veranderen. Een nieuwe badkamer bijvoorbeeld? Neem een kijkje op het Servicepunt Circulair voor lokale ondernemers die je kunnen helpen bij het ontwerpen, uitvoeren of leveren van materialen. 

Extra tips voor de kinderen:

Online activiteiten: