Natuurwerkdag 2021: Samen iets terug doen voor de natuur

29 oktober 2021

Natuurwerkdag 2021: Samen iets terug doen voor de natuur

Heb jij ook zo genoten van de natuur tijdens de lockdown? Op zaterdag 6 november is het mogelijk om iets terug te doen voor de natuur bij jou in de buurt tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag. In heel Drenthe gaan jong en oud op ruim 60 locaties aan de slag. Je kunt meedoen aan veel mooie natuurklussen, zoals takkenrillen maken, bomen planten, heide opschonen, nestkastjes maken en veel andere activiteiten. Landschapsbeheer Drenthe nodigt je van harte uit om mee te doen op één van de locaties.

Het thema van dit jaar is biodiversiteit. De natuurklussen zijn er dan ook opgericht om de natuur te onderhouden en herstellen, wat bijdraagt aan een betere leefomgeving. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de biodiversiteit in onze provincie. Slechts een fractie van de oorspronkelijke plant- en diersoorten is nog in Drenthe te vinden. Ook is op dit moment een derde van de diersoorten in Nederland bedreigd, zoals de grutto, kievit, wulp en de helft van de bijensoorten. De hulp van vrijwilligers in de natuur is daarom hard nodig. Daarnaast is de Natuurwerkdag een mooie kans om zelf kennis te maken met groen vrijwilligerswerk of iemand hiermee te introduceren. Neem bijvoorbeeld je sportmaatje, buurvrouw, tante, neefje of nichtje mee! Naast dat je iets goeds doet voor de natuur, ontmoet je op de Natuurwerkdag ook veel leuke mensen.

Drentse aftrap: Zuster Mohrpark

De officiële Drentse aftrap van de Natuurwerkdag wordt in het Zuster Mohrpark te Oosterhesselen georganiseerd samen met het Plaatselijk Belang. De vrijwilligers van het Plaatselijk Belang kenmerken zich door een onvermoeibaar enthousiasme, betrokkenheid en de enorme motivatie iets terug te willen doen voor de eigen woon- en leefomgeving. Het park is zo ingericht dat er geen fors onderhoud plaatsvindt. Ze laten de natuur meer haar gang gaan om de biodiversiteit te verhogen. Daarnaast weet de groep als geen ander jong en oud met elkaar te verbinden. Het park is inmiddels een belangrijke plek in het dorp waar zij elkaar ontmoeten.

Leerlingen van basisscholen helpen dit jaar ook mee in de natuur

Op vrijdag 5 november is er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Speciaal voor basisschoolleerlingen worden er deze dag klussen georganiseerd, zodat zij kunnen ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in, en voor, de natuur. De leerlingen gaan aan de slag met het thema biodiversiteit. Er is een speciaal lespakket ontwikkeld met informatiebladen en opdrachten. Op deze manier wil Landschapsbeheer Drenthe de jongere generatie inspireren zorg te dragen voor de natuur.

Doe mee 6 november

Tijdens de Natuurwerkdag kan je een bijdrage leveren om de natuur in jouw omgeving te helpen. Ga je ook graag samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan om zo bij te dragen aan jouw groene omgeving? Kijk dan op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie over klussen bij jou in de buurt én meld je aan. Zelf een klus aanmelden is ook mogelijk.

Plan Boom Drenthe

Foto gemaakt door Jack Tillmanns

Vrijwilligers van de Natuurwerkdag in Drenthe krijgen dit jaar boompjes voor bijen, aangeboden vanuit het project Plan Boom Drenthe. De aanplant van deze boompjes is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan een gezond klimaat.

De Natuurwerkdag 2021 wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, de provincie Drenthe, de Drentse gemeentes, het Prins Bernard Cultuurfonds en Plan Boom Drenthe. Partners van de Natuurwerkdag zijn: Stichting Het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.