Natuur en Milieufederatie wil stop op reclamemasten langs A28

17 februari 2020

Eerder deze maand schreven wij over onze zorgen over de geplande nieuwe lichtmasten op de A28. RTV Drenthe interviewde Reinder Hoekstra, directeur van de Natuur en Milieufederatie, over ons standpunt. Lees het artikel hieronder.

Natuur en Milieufederatie wil stop op reclamemasten langs A28

 

Reclamemasten zoals deze bij Hoogeveen verpesten het Drentse landschap, vindt de Natuur- en Milieufederatie (foto: RTV Drenthe / Margriet Benak)

 

De Natuur en Milieufederatie Drenthe wil een provinciale stop op reclamemasten langs de A28 en andere wegen. Ze wil voorkomen dat het Drentse Landschap in de uitverkoop wordt gezet. De natuurorganisatie vindt dat er stante pede paal en perk gesteld moet worden aan ‘de reclame op grote hoogte’. Want er dreigt straks een lint van zes reclamemasten langs de snelweg tussen Hoogeveen en Assen te komen. Er staan al twee hoge reclamemasten bij Hoogeveen en eentje bij Assen-Noord. Maar de kans is groot dat er nog eens drie bijkomen, en wel bij Pesse, Beilen en Assen-Zuid.

Nog drie reclamemasten erbij

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bestemmingsplan van de bedrijventerreinen, en daarmee ook voor de ruimte die ze bieden aan reclamemasten. De vierde reclamezuil is al goedgekeurd door de gemeente Assen, ondanks protest van de Natuur- en Milieufederatie. Er komt straks bij Assen-Zuid een reclamemast van 25 meter hoog, als uithangbord voor een groen tankstation en wegrestaurants.

Bij Pesse wil tankstation GreenPlanet er eentje van 50 meter hoog plaatsen. Het gaat om een metershoge klimtoren, met bovenop grote reclameschermen. In Pesse zijn inwoners mordicus tegen de hoge reclamemast, en via het actiecomité Gien Planet zijn ze in opstand gekomen. Bij de gemeente Hoogeveen zijn inmiddels meer dan 150 bezwaren ingediend.

Bij Beilen kan er eentje aan de westkant van de A28 komen van 30 meter hoog, zo staat in het ontwerpplan voor het nieuwe bedrijventerrein Ossebroeken II. De komst van de mast staat nog niet vast, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. “We hebben begrip voor het standpunt van de Natuur- en Milieufederatie. Ze hebben een zienswijze ingediend, en wij nemen dat mee”, aldus de gemeente.

In dit bosje bij Pesse staat een 50 meter hoge reclamemast van Green Planet gepland langs de A28 (foto: RTV Drenthe / Margriet Benak)

 

Stop hiermee!

Directeur Reinder Hoekstra wil snel een stop op de ontsierende palen in het Drentse landschap. “Ze zijn zo hoog, je ziet ze al van heinde en verre. En ’s avonds zijn ze ook nog speciaal verlicht, waardoor de kostbare duisternis ook aangetast wordt. Waarom moet je zonodig op de hoogste paal als bedrijf om reclame te maken. Er zijn zoveel alternatieven tegenwoordig voor reclame-uitingen.”

Hoekstra wil dat de provincie ‘paal en perk stelt aan de wildgroei’. “Ons mooie landschap staat hiermee in de uitverkoop, en dat terwijl we toeristen naar ons mooie landelijke gebied willen lokken. Dat doe je niet met die schreeuwerige reclameteksten in het landschap. Stop hiermee”, is de oproep van Hoekstra.

Bron: RTV Drenthe, donderdag 13 februari, door Margriet Benak.

Lees het nieuwsartikel op de website van RTV Drenthe.