26 oktober 2019: Nacht van de Nacht

26 juni 2019

26 oktober 2019: Nacht van de Nacht

Zet de nacht van 26 oktober in je agenda! Samen met de andere Natuur en Milieufederaties organiseren we voor de 15e keer de Nacht van de Nacht. Tijdens deze nacht worden door het hele land weer honderden nachtelijke activiteiten georganiseerd waarbij deelnemers de schoonheid van de nacht kunnen ervaren. Veel gemeenten, bedrijven, monumenten en forten doven de aanlichting van gebouwen, en bruggen en bekende landmarks laten de lampen uit. Vincent Bijlo, Andre Kuipers, Marga Hoek, Anita Witzier, Maurits Groen, Govert Schilling en de in Drenthe woonachtige, oud-schaatser en NOS commentator Herbert Dijkstra, zijn enkele van de ambassadeurs van de Nacht van de Nacht.

Waar is het nog donker?

Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis is er bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van (nacht)dieren en mensen verstoord. Veel aanlichting van gebouwen, reclameverlichting langs wegen en wegverlichting brandt de hele nacht door terwijl er nauwelijks iemand langs komt. Dat kan minder en slimmer! Met nieuwe technieken kun je wegverlichting dimmen of juist aanzetten als er een fietser of auto langs komt. Met nieuwe technologie kunnen gemeenten en bedrijven ook veel energie en geld besparen, en kan lichthinder worden voorkomen. Met de organisatie van de Nacht van de Nacht willen de Natuur en Milieufederaties aandacht vragen voor onnodige lichthinder en energiebesparing op verlichting.

Een groot succes

Afgelopen jaar was de Nacht van de Nacht groter dan ooit. Door heel Nederland werden maar liefst 510 evenementen in het duister georganiseerd, waar meer dan 47.000 mensen van hebben genoten. 24 daarvan vonden plaats in Drenthe. Meer dan 400 organisaties werkten mee aan de Nacht van de Nacht: sterrenclubs, wandelverenigingen, de Forten, natuurgebieden, boswachters, restaurants, natuurfotografen. Ook doofden 300 gemeenten en bedrijven reclameverlichting en aanlichting van gebouwen tijdens de Nacht van de Nacht. Ook doven steeds meer bedrijven structureel de verlichting. Interbest en Mundu gaven gehoor aan de Nacht en doven iedere nacht 230 lichtmasten langs snelwegen. De campagne begint de vruchten af te werpen!

​Organiseer je een activiteit?

We hopen dat dit jaar nog meer activiteiten georganiseerd worden. Dat kan alleen met jullie hulp. Doe je ook mee? Meld je activiteit nu aan op de website.