Meerderheid woningeigenaren wil graag besparen

28 mei 2019

Meerderheid woningeigenaren wil graag besparen

Soms gaat nieuws zomaar een eigen leven lijden. Zo berichtte het Nibud in een persbericht op 16 mei dat Nederlandse huiseigenaren niet van plan zijn om binnen nu en vijf jaar de woning te verduurzamen. Zo verscheen het ook in vele media. Wij vonden echter een positief addertje onder het gras. En die willen we in deze Ziezo heel graag delen.

Het persbericht van het Nibud beschrijft het onderzoek onder huiseigenaren naar de bereidheid om energiebesparingsmaatregelen te nemen in hun woning. Volgens het persbericht zouden Nederlandse huiseigenaren niet van plan zijn om binnen nu en vijf jaar de woning te verduurzamen. Belangrijkste reden hiervoor zou zijn dat zij niet weten welke financiële regelingen zij vanuit de overheid kunnen verwachten. Daarnaast denken huiseigenaren dat het verduurzamen van huizen in de toekomst goedkoper wordt.

57% wil wél verduurzamen
Niet erg goed nieuws dus, zo lijkt het. Maar wie doorklikt vanuit het persbericht naar de presentatie van het NIBUD staat namelijk een aangename verrassing te wachten. Uit het onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid (57%!) van de huizeneigenaren wél stappen wil zetten en niet alleen maar wacht op de overheid.

Uit het Nibud onderzoek:
Er is gevraagd of men binnen 5 jaar de woning (verder) wil verduurzamen en hoe men dat gaat financieren. • 57% staat hiervoor open binnen 5 jaar. • Bij voorkeur met spaargeld. Lenen, op welke manier dan ook, is duidelijk minder populair.

Positief
Wat het NIBUD heeft bewogen om in de kop van het nieuwsbericht de nadruk te leggen op de groep die wacht op maatregelen, is ons niet helemaal duidelijk. Wel merken we dat met deze berichtgeving de toon te negatief is gezet. Natuurlijk zijn de motieven van huiseigenaren die een afwachtende houding aannemen interessant en relevant. Maar we kunnen het ook zo bekijken: met de meerderheid die wél willen, kunnen we werk maken van meer energiebesparing. En wees eerlijk; dat is toch fantastisch nieuws?

Via de interesse voor en toepassing van zonne-energie komen huiseigenaren ook vaak op het spoor van verdere maatregelen.  Er liggen dus een legio mogelijkheden om hier vol mee aan de slag te gaan en met de goede voorbeelden ook en nog meer woningeigenaren over de streep te trekken.

De zon schijnt, ook in Drenthe
Bij de maatregelen die deze groep wil nemen staat zonne-energie op nummer één. Reden des te meer om door te gaan met de promotie en verdere uitrol van de zon op Drentse daken.  De zomercampagne van het Drents Energie Loket speelt hier vol op in. Bij deze schreeuwen we het dus maar even positief van ons zonnige Drentse dak: ben je als huiseigenaar geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen? Neem contact op met het Drents Energie Loket.

Neem dus vooral kennis van het Nibud-onderzoek en verspreid het goede nieuws!

Persbericht Nibud

Wil jij ook beginnen met het verduurzamen van je woning? Of heb je de eerste stappen al gezet en is het tijd voor meer?