Massaal protest voorkomt autorally langs natuurgebieden in Tynaarlo

4 april 2022

Massaal protest voorkomt autorally langs natuurgebieden in Tynaarlo

Een autorally pal langs natuurgebieden De Hondstong en De Holten in de gemeente Tynaarlo. Dat was het plan waarvoor de Internationale Drenthe Rally op het laatste moment een aanvraag bij de gemeente Tynaarlo had ingediend. Boeren, burgers en natuur- en milieuorganisaties kwamen massaal in opstand. Met succes, de gemeente besloot voor dit jaar geen vergunning te verlenen. Maar de kans is aanwezig dat men de autorally volgend jaar alsnog wil organiseren. Waarom moeten we dat voorkomen?

Op 12 maart 2022 werd op het TT-circuit de Internationale Drenthe Rally gereden. Het oorspronkelijke plan was om op 11 en 12 maart ook twee zogenaamde buitenproeven in de omgeving van Yde en Zeijen te organiseren. Dit zou betekenen dat de smalle, rustige weggetjes in deze gebieden een groot deel van deze dagen zouden zijn afgesloten voor een verontreinigende, lawaaierige autorally. Logisch dus dat dit plan leidde tot verontruste reacties en veel vragen aan de gemeente bij zowel boeren als burgers.

Ook wij hebben samen met Het Drentse Landschap een brief aan de gemeente gestuurd waarin we hebben verzocht de benodigde vergunning niet te verlenen. Waarom? Omdat de autorally twee dagen lang veel overlast voor inwoners, boeren, recreanten, toeristen, vogels en andere dieren zou veroorzaken.

Verstoring van natuurgebieden

De routes waren pal langs het natuurgebied De Holten van Staatsbosbeheer en het natuurgebied Hondstong van Het Drentse Landschap gepland. Natuurgebieden Hondstong en De Holten zijn beide kleinschalige rustige gebieden waar veel soorten vogels, reeën en andere dieren voorkomen. Deze dieren zouden door de autorally ernstig verstoord worden, ook omdat de rally aan het begin van het broedseizoen zou plaatsvinden.

Overlast voor bewoners en toeristen

De route ten zuiden van Yde zou niet alleen langs natuurgebieden lopen, maar ook langs woningen. In de omgeving van Zeijen liggen veel agrarische bedrijven die op de racedagen niet bij hun landerijen zouden kunnen komen. De smalle wegen waarover de autorally gepland was, zijn bovendien van belang voor toeristen en recreanten. De route Yde zou vlak langs de locatie lopen waar het meisje van Yde gevonden is.

De vergunningaanvraag was pas op een laat moment bij de gemeente Tynaarlo ingediend. Uiteindelijk heeft de gemeente op 8 maart het bericht naar buiten gebracht de vergunning niet te verlenen, omdat de vergunningaanvraag niet compleet was. Maar daarbij heeft de gemeente ook gemeld dat ze bij een eventuele volgende editie in 2023 wederom in gesprek gaat met de rallyorganisatie over het houden van buitenproeven in Tynaarlo. Een autorally door het landelijk gebied van de gemeente Tynaarlo lijkt dus nog niet helemaal van de baan.

Steeds meer verzet tegen motorcross in buitengebied

Het buitengebied van Drenthe is helaas in trek als het gaat om rally’s. Vooral motorcrossevenementen over de mooie Drentse zandwegen worden regelmatig georganiseerd. Maar gelukkig komt hier steeds meer verzet tegen vanwege de negatieve effecten op natuur en milieu. Zo is de Natuurbeschermingswacht Meppel en omstreken recent een aantal keer naar de rechtbank gestapt. Met succes, want de rechter verbood zowel het motorevenement in Ruinen als de off the road-rit door het Reestdal in de gemeente De Wolden.

Op zich is het positief dat de rechter voor dit soort evenementen een stokje heeft gestoken, maar het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn dat omwonenden en natuur- en milieuorganisaties telkens tegen allerlei rally’s in het geweer moeten komen. Wij roepen daarom Drentse gemeenten op om hiervoor beleid te maken waarin we voorrang geven aan de rust en ruimte en de toeristische kwaliteit van het buitengebied. Zo voorkomen we ad hoc vergunningaanvragen voor motor- en autoraces. Wij zullen ons hier in ieder geval samen met actieve inwonersgroepen voor in blijven zetten. Drenthe profileert zich immers toch als dé provincie waar toeristen kunnen genieten van de prachtige natuur, rust en ruimte?