Lezing bescherming wilde bijen in tuin en landschap 

6 maart 2020

Lezing bescherming wilde bijen in tuin en landschap 

Bent u benieuwd hoe u bij het beheer en de inrichting van een natuurterrein, erf of buurtpark zoveel mogelijk rekening kunt houden met wilde bijen en andere insecten? Meld u dan aan voor de lezing Bescherming van wilde bijen in tuin en landschap. Landschapsbeheer Drenthe organiseert op drie plekken in de provincie deze interessante lezing voor een ieder die meer kennis wil opdoen.

Tijdens de lezing neemt Stefan Pronk van Landschapsbeheer Drenthe u mee in het leven van de wilde bij. De levenswijze, herkenning en de relatie tussen wilde bijen en bloeiende planten komen aan bod. Daarnaast krijgt u praktische tips welke maatregelen u kunt nemen om wilde bijen en andere insecten te helpen. Denk daarbij aan het creëren van nestelplekken, het planten van bij-vriendelijke bomen en struiken en het ontwikkelen en beheren van bloemrijke weiden en bermen. Deze kennis kunt u gebruiken voor het beheer of (her-)inrichting van uw eigen buurtinitiatief, natuurterrein of tuin.

In Drenthe vinden veel initiatieven plaats om insecten en specifiek wilde bijen te helpen. Tijdens de lezing komen de vrijwilligers van een lokaal initiatief een korte toelichting geven op hun project. Zo kunnen we ervaringen uitwisselen en van elkaar leren! In Valthe komen de vrijwilligers van IVN Borger-Odoorn meer vertellen over hun projecten.

In totaal wordt de lezing op drie momenten, op drie verschillende locaties in de provincie gegeven. Namelijk op:

  • Dinsdag 17 maart in Valthe
  • Dinsdag 24 maart in Assen
  • Dinsdag 7 april in Hoogeveen

Daarnaast vindt op zaterdag 11 april een excursie plaats. De locatie is nog niet bekend. Tijdens de excursie krijgt u praktijkvoorbeelden te zien van maatregelen die bijdragen aan de bescherming van wilde bijen. Denk daarbij aan bij-vriendelijke beplanting, nestelplekken en kruidenrijke plekken. Er zullen zowel voorbeelden in het openbaar groen, alsmede voorbeelden in een natuurgebied worden bekeken. En met een beetje geluk (en een zonnestraal) zien we ook daadwerkelijk wilde bijen in actie!

Nederland Zoemt

Dankzij het landelijke project Nederland Zoemt proberen Landschapsbeheer Drenthe het Drentse Landschap de achteruitgang van insecten en specifiek de wilde bij tegen te gaan. De lezing en de excursie Bescherming van wilde bijen in tuin en landschap maakt onderdeel uit van het project Nederland Zoemt. Voor meer informatie kunt u terecht op www.nederlandzoemt.nl.

 Nederland Zoemt is een landelijk project van de koepelorganisatie LandschappenNL en wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij. In Drenthe wordt het georganiseerd en gecoördineerd door Landschapsbeheer Drenthe. Ook is Landschapsbeheer Drenthe partner in het project Heel Drenthe Zoemt.

De lezing duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Voor meer informatie of aanmelden kijk op de website van Landschapsbeheer Drenthe.

Foto: Landschapsbeheer Drenthe