Klimaatwakers voeren dagelijks actie bij het Catshuis: “Het is nog niet te laat”

22 april 2021

Klimaatwakers voeren dagelijks actie bij het Catshuis: “Het is nog niet te laat”

Tijd voor actie, vindt een groep verontruste burgers die zichzelf ‘De Klimaatwakers’ noemt. Zij waken voor een leefbare planeet. Op maandag 19 april om 12.05 uur starten ze een wake voor het klimaat die bij het Catshuis in Den Haag en online plaatsvindt.

Hun doel: een oproep doen tot een effectief en rechtvaardig klimaatbeleid. Vanaf maandag tot aan het einde van de kabinetsformatie zal er gewaakt worden.

Klimaatwake nodig voor de toekomst

“We waken omdat we de wacht houden voor de toekomst van onze aarde”, vinden de Klimaatwakers. “We waken en rouwen omdat onze verwachting op het nodige klimaatbeleid aan het uitdoven is en er nu al talloze mensen lijden onder de gevolgen van deze crisis. En we waken omdat het nog niet te laat is en we hopen dat het tij zal keren.”

Serieuzer klimaatbeleid is noodzakelijk

Volgens de Klimaatwakers is het volgende kabinet het laatste kabinet dat onder de 1,5 graden celsius opwarming kan blijven. De wake moet ervoor zorgen dat de formerende partijen er tijdens hun formatie aan herinnerd worden dat een serieuzer klimaatbeleid noodzakelijk is. De actievoeders willen aandacht vragen voor landen die het zwaarste lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Ruim dertig organisaties, waaronder de Natuur en Milieufederaties, steunen het initiatief.

Oproep

“Door te waken roepen we ook anderen op om zich te laten raken door de ramp die zich aan het voltrekken is”, geven de Klimaatwakers aan. Ze hopen dat meer burgers meedoen.

Vanaf maandag 19 april om 12.05 uur begint de wake. Daarna zal het overdag van 8.00 uur tot 20.00 uur bij het Catshuis plaatsvinden. In de avond gaat de actie online verder, door middel van een livestream. De wake wordt georganiseerd door Extinction Rebellion en Fridays For Future.