Kale eiken! Is dat erg?

28 mei 2019

Kale eiken! Is dat erg?

Waar de boomtoppen groen kleuren, zie je op veel plekken in Drenthe dat eikenbomen en andere loofbomen er ineens nogal kaal bij staan. Ze worden helemaal kaalgevreten door rupsen. Of dit erg is? Dat valt gelukkig wel mee.

Ze kruipen in de toppen van bomen en hangen aan dunne draadjes naar beneden: rupsen. En vooral eikenbomen zijn de klos. In grote getalen worden ze helemaal kaalgevreten door deze vlinders-in-wording. Plaatselijk spreekt men zelfs van een rupsenplaag. Met als resultaat bijna winters uitziende bossen. Geen sappige, frisgroene blaadjes, maar kale bomen. De vraag is nu: is dit erg? Worden bossen bedreigd of kan de natuur wel tegen dit stootje?

De boosdoeners
De grote ‘boosdoeners’ zijn vooral de kleine en grote wintervlinder. Maar ook de eikenbladroller en de kleine voorjaarsspanner knabbelen hun buikjes volop rond. Nu zijn de grote en kleine wintervlinder algemene soorten en voor veel insectenetende vogels, zoals koolmezen, zijn deze rupsen enorm belangrijk. Juist nu ze jongen hebben, staan deze op het menu. Goed nieuws dus voor koolmezen en grote kans dat het een geslaagd broedseizoen wordt.

Bladerloos
En de bomen dan? Die hebben inderdaad niet echt baat bij al die hongerige rupsen. Toch kunnen loofbomen er goed tegen. Ze krijgen namelijk wat later in het jaar nog een keer bladeren en dan zijn er lang niet zoveel rupsen meer. Toch kan het dat als er een aantal jaren achter elkaar een kaalslag plaatsvindt, dat de bomen wat verzwakken. Nu is het zo dat er ieder jaar wel rupsen in grote getalen zijn die de bomen flink aanvreten, maar een echte plaag komt gelukkig niet heel vaak voor.
Dus, loop je door een kaal bos? Bedenk dan dat het gewoon weer goed komt. Over zo’n vier weken loop je gewoon weer tussen het frisse groen.

Benieuwd naar meer Drentse soorten en biodiversiteit?