Je huis verwarmen zonder gas – tips om rekening mee te houden

22 december 2023

Je huis verwarmen zonder gas – tips om rekening mee te houden

Het gasvrij maken van woningen is populair in Nederland. Steeds meer mensen zijn bereid om te investeren in duurzame oplossingen die bijdragen aan de toekomstbestendigheid van hun woning. Toch zijn er ook nog veel mensen die wel willen, maar geen idee hebben wat de mogelijkheden zijn om hun huis te verwarmen zonder gas. Waar begin je, wat kost het, wat levert het op en is mijn woning eigenlijk wel geschikt? Deze en meer vragen horen we regelmatig voorbijkomen. Om je op weg te helpen, zetten we een aantal tips voor je op een rijtje. Ook hebben we onze collega en ervaringsdeskundige Jannetje Kolijn om advies gevraagd.

huis verwarmen zonder gas

Tip 1: Goede isolatie is het startpunt

Je huis verwarmen zonder gas begint bij goede isolatie. Een goed geïsoleerd huis verbruikt simpelweg minder energie dan een slecht geïsoleerd huis. Als je huis zo lek als een mandje is, zijn opties zoals een warmtepomp (later meer daarover) namelijk niet rendabel te krijgen. Er zijn verschillende manieren om de huidige staat van je isolatie te checken. Zo vind je online handige tools waarin je aan de hand van vragen een idee kunt krijgen van de staat van jouw isolatie. Maar je kunt ook een warmtescan bij jou thuis laten uitvoeren. Soms kan dat zelfs kosteloos. Aan de hand van deze uitkomsten kun je tal van maatregelen nemen: van kleine maatregelen zoals het dichten van kieren en naden tot grote maatregelen zoals vloer- dak- en spouwmuurisolatie of het vervangen van het glas van je ramen.

Tip 2: Vergeet de ventilatie niet

Frisse lucht in je huis is belangrijk voor je gezondheid en een fijn leefklimaat in je huis. Het nadeel is alleen dat die frisse lucht in je huis ook weer opgewarmd moet worden – en dat kost weer energie. Gelukkig zijn er slimme manieren. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale roosters of ventilatie-units, om je huis enerzijds goed te ventileren en anderzijds zo weinig mogelijk warmte verloren te laten gaan.

Tip 3: Check je radiatoren

Wanneer je je huis wilt verwarmen zonder gas is het belangrijk om te weten wat voor radiatoren je hebt en of deze eventueel ook geschikt zijn voor een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt je huis op een lagere temperatuur dan een klassieke cv-ketel op gas dat doet. Je moet dan weten of je radiatoren genoeg capaciteit hebben om je gehele huis aangenaam te verwarmen. Wanneer je huis optimaal geïsoleerd is, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor vloerverwarming. In dat geval kun je je oude radiatoren zelf mogelijk helemaal verwijderen.

Tip 4: Ken het warmteplan van jouw wijk

Niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden om zijn huis te verwarmen zonder gas. Wanneer je een eigen huis bezit heb je vaak logischerwijs meer opties dan wanneer je huurt en afhankelijk bent van je verhuurder. Maar ook wanneer je wel een eigen woning bezit, is het aan te raden om na te gaan wat het warmteplan van je wijk is of het gebied waarin je woont. Is je huis bijvoorbeeld aangesloten op een zogeheten ‘duurzaam warmtenet’, waarin meerdere huizen worden verwarmd vanuit een centraal systeem, dan heeft een warmtepomp geen zin voor jou. Een zonneboiler of een douche met warmteterugwinning, kunnen dan weer wel een goede optie zijn. Ook een aansluiting op groen gas, kan tot de mogelijkheden in je wijk of gebied behoren. Dan biedt een hybride warmtepomp weer uitkomst. Controleer dus altijd goed wat de mogelijkheden zijn, voordat je verdere stappen onderneemt in het gasvrij maken van je woning.

Tip 5: Kies een warmtepomp die bij jouw situatie past

Behoort het plaatsen van een warmtepomp tot de mogelijkheden? Dan is het goed om te weten dat de ene warmtepomp de andere niet is. Is je huis fantastisch geïsoleerd, dan kun je kiezen voor een all-electric warmtepomp. Zeker in combinatie met zonne-energie is dat een zeer rendabele (en dus gasvrije) optie. Voor bijvoorbeeld oudere huizen waar een perfecte isolatie niet gemakkelijk te realiseren is, is een hybride warmtepomp vaak een betere keuze.      

Tip 6: Maak een financieel plan

Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat het gasvrij maken van je woning kost en wat het je op lange termijn oplevert aan energiebesparing en eventuele meerwaarde van je woning. Maak hier een financieel plan voor. Het is ook goed om te weten dat er mogelijk subsidies beschikbaar zijn. Benieuwd of dat voor jou het geval is? Bekijk hier de energiesubsidiewijzer.  

Tips van Jannetje

Onze collega Jannetje Kolijn, Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe, is deze week met haar huis volledig van het gas afgegaan. Het perfecte moment dus om aan haar te vragen of ze nog aanvullende tips heeft voor het verwarmen van je huis zonder gas. Die had ze zeker!

Tip #1: dit kun je verwachten

“Allereerst is isolatie natuurlijk belangrijk. Wij wonen in een verbouwde boerderij in Gieten. We hebben toentertijd zelf een compleet nieuw huis gebouwd in een oud jasje. Ons huis is gelukkig erg goed geïsoleerd waardoor we een goede basis hebben. Dit maakte het voor ons ook mogelijk om bijvoorbeeld vloerverwarming aan te leggen en ons huis daar volledig mee te verwarmen. Over die vloerverwarming gesproken, hou er rekening mee dat alles van de vloer en dus uit je huis moet. Wij konden het op andere plekken nog wel kwijt, maar ik kan mij voorstellen dat dit niet voor iedereen zo gemakkelijk is. Daarnaast moet de nieuwe vloer enkele weken uitharden. Dat gaat in de zomer zeker sneller. Dus als je in de winter lekker warm wilt zitten, kun je vloerverwarming het beste in de zomer aanleggen.”

Tip #2: zo maak je makkelijker een keuze

“Daarnaast wil ik graag als tip meegeven om met een installateur in zee te gaan die de tijd voor je neemt, goede berekeningen voor je maakt en je goed uit kan leggen wat er moet gebeuren en waarom. We hebben voordat we de juiste installateur vonden meerdere offertes ontvangen die vaak erg onduidelijk waren, waardoor we ze iedere keer weer weglegden – zonde! De installateur waar we uiteindelijk voor gekozen hebben, heeft onder andere voor ons berekend hoeveel geluid onze warmtepomp maakt. Dat zijn misschien kleine dingen, maar het voorkomt wel dat je een teleurgestelde buurvrouw op de stoep hebt staan die er last van heeft. Kies dus voor een installateur die echt de tijd voor je neemt en maatwerk kan leveren. Het was een lange weg, maar wij zijn nu zelf supertevreden met het eindresultaat.”  

Benieuwd naar het huis van Jannetje en alle maatregelen die ze getroffen hebben? Bekijk de woning op de website van de Duurzame Huizenroute. En speur ook gerust eens rond op deze website om inspiratie op te doen van andere huizen en bewoners.

Meer weten?

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe