Inspiratie en agenda voor de Drentse Energiebeweging

25 mei 2022

Inspiratie en agenda voor de Drentse Energiebeweging

De ‘chaordische’ burgerbeweging, de kracht van onderop en de passie en gedrevenheid van lokale groepen in de energietransitie. De Drentse energiebeweging stond centraal op de inspiratiemiddag op 20 mei in de Boerhoorn te Rolde. In het kader van het jubileumjaar van de Natuur en Milieufederatie Drenthe en het afscheid van collega Christiaan Teule die een sleutelrol speelde in het aanjagen van deze energiebeweging, organiseerden we deze bijeenkomst. We keken terug, maar vooral vooruit: hoe kan de energiebeweging verder in zijn kracht komen en hoe kan deze een maximale impact maken op de huidige energietransitie?

“Lerend oplossingen bedenken is de kracht van de burgerbeweging”

Matthijs Nijboer startte het programma met een lezing over het complexe samenspel van de burgerbeweging. In coronatijd schreef hij een boek hierover, samen met Thomas van Slobbe. Hij omschreef de burgerbeweging als ‘chaordisch’. “De burgerbeweging heeft niet een duidelijke leider, of een lijn van command, toch beweegt het. Het heeft denkkracht en doekracht.”

De staat van de energiebeweging

En bewegen doet het in Drenthe. Reinder Hoekstra, directeur van de Natuur en Milieufederatie Drenthe nam de aanwezigen mee in vogelvlucht over de huidige initiatieven in Drenthe. Een aantal aanwezige initiatieven en betrokkenen gaven hun aanbevelingen: Margreet Schuiling, initiatievenbegeleider bij de Drentse KEI hoopt dat het gemakkelijker gemaakt wordt voor de initiatieven. “Ik zou willen dat er een pakket wordt gemaakt die alle groepen kunnen gebruiken.”

Alle energie-initiatieven in Drenthe in 2022
Energie-initiatieven in Drenthe 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rob Rietveld, directeur van de NPBO (Nederlands Platform Burgerparticipatie en Overheidsbeleid) geeft aan: “De burgerparticipatie groeit. Er is veel doelbewustheid bij de overheid, maar ik mis soms de oproep het samen te doen.” Een mooie opgave voor de nieuwe gemeentebestuurders. En voor energiecoöperaties is het daarbij goed te bedenken dat zij door omwonenden ook gezien worden als ontwikkelaar. De connectie met inwoners is dus essentieel.

Inspiratie genoeg

Prachtige voorbeelden van gedragen projecten komen voorbij: hoe het Zomerbad Peize energieneutraal werd samen met lokale energiecoöperatie EC Noordseveld, hoe de energiecoöperatie duurzaam Assen samen met warenhuis Vanderveen in Assen zorgde voor een succesvol postcodeproject door zonnepanelen op het dak van het warenhuis te plaatsen. En natuurlijk de Energietuin Assen-Zuid, een lichtend voorbeeld van een participatief en natuurinclusief energieproject. Maar is zo’n Energietuin dan dé oplossing? Nee, antwoord Annie van de Pas, directeur van de Natuur en Milieufederaties: “Er is een hele grote opgave. Naast zon- is er ook windenergie nodig. Maar de oplossing ligt wel in de integraliteit. Een goede aanpak die daar van uitgaat en tijdige betrokkenheid van inwoners zorgt voor het noodzakelijke draagvlak.”

Geen vaarwel maar tot ziens!

De bijeenkomst werd afgesloten met vele dank- en lofwoorden voor Christiaan Teule. Hij stond mede aan de wieg van de huidige energiebeweging van onderop in Drenthe. Bijna 20 jaar lang werkte hij met hart en ziel (en humor!) samen met de energiegroepen aan een duurzamer Drenthe. Hij bracht de Energietuin Assen-Zuid tot leven, in een bijzonder participatief proces. Als cadeau ontving hij een (mijl)paal, die in de Energietuin wordt geplaatst. We planten er een boom bij, mede als dank voor zijn inzet. We wensen hem veel geluk en succes in zijn nieuwe loopbaan bij BVNG!

Reinder Hoekstra en Christiaan Teule tijdens de afscheidsspeech