Het tekenen kan beginnen: ontwerpfase Energietuin Assen-Zuid van start

31 januari 2020

Het tekenen kan beginnen: ontwerpfase Energietuin Assen-Zuid van start

De energietransitie is in volle gang – en in Drenthe lopen talloze projecten om duurzaam, schoon en lokaal energie op te wekken. Eén van de meest vernieuwende projecten vindt plaats in Assen: de Energietuin Assen-Zuid. Wethouder Karin Dekker van de gemeente Assen gaf 30 januari het officiële startsein voor de Energietuin Assen-Zuid, door namens de gemeente de grond over te dragen aan Bronnen VanOns, die de Energietuin verder gaat ontwikkelen – samen met Engie, de Natuur en Milieufederatie Drenthe en de Energiecoöperatie Duurzaam Assen. Er wordt hard gewerkt aan een gedetailleerd ontwerp voor de Energietuin, want voor zo’n innovatief plan is veel denkwerk, creativiteit en tijd aan de tekentafel nodig. En in dat proces mogen kinderen natuurlijk niet ontbreken!

Officieel startmoment

Want het zijn deze kinderen die straks in de Energietuin zullen gaan wandelen, spelen, picknicken, fruit plukken en leren. Hoe zien ze dit zelf voor zich? Op donderdag 30 januari werd in de Buningzaal in Warenhuis Vanderveen door een tiental kinderen al intensief gebouwd aan hun ‘Energietuin van de toekomst’, bij één van de workshops tijdens het startmoment van de Energietuin Assen-Zuid.

De gemeente is enthousiast over de geplande Energietuin. Wethouder Karin Dekker deed ook mee met de kinderen en hielp met bouwen. “Je kan er spelen, er zijn beestjes, je kunt er recreëren en er zijn paden van grind, zand, er is heide voor het Drentse karakter, een meertje, een strandje… volgens mij moeten de ontwerpers straks nog even heel goed kijken naar het ontwerp van de kinderen om goede ideeën op te doen.”

Ontwerpen voor de toekomst

De middag vormde daarnaast de aftrap voor de ontwerpwedstrijd ‘Teken je eigen Energietuin’, waarbij kinderen uit groep 6, 7 en 8 hun Energietuin van de toekomst zullen tekenen. Ook een aantal middelbare scholen in Assen gaan aan de slag met een eigen ontwerp van de Energietuin. Hun wordt gevraagd om een maquette te maken van hun ideale energietuin.

De kinderen zijn druk aan het ontwerpen

Wie weet hoe de tekeningen en maquettes de ontwerpers van de echte Energietuin kunnen helpen? Want met de overdracht van de grond staat natuurlijk nog geen Energietuin in Assen-Zuid. Onderzoekers van de WUR zijn bezig met een gedetailleerd ontwerp van hoe de tuin eruit komt te zien, op basis van ‘ontwerpend onderzoeken‘.

De ontwerpers kijken naar allerlei opties om tot het beste ontwerp voor de locatie te komen. Moeten er bijvoorbeeld hekken om de Energietuin heen komen, of juist niet? Welke bomen en struiken worden er geplant, en waar? Hoe zorgen we dat er mooie wandelingen door de Energietuin gemaakt kunnen worden? Waar kunnen mensen straks leren over duurzame energie? Wat is de beste plek voor een uitzichtpunt? Waar kunnen de solar picknicks en masterclasses plaatsvinden?

Er zijn in ieder geval genoeg ideeën! Marvin over zijn ontwerp: “dit wordt een Energietuin. Dat is een bos en een meertje, met veel bomen. En dat is een strandje, en dat is heide. Dat kleurige zijn bloemen denk ik.” Bram over zijn bouwwerk: “het is een molen, voor wind en voor water. Hij kan energie opwekken. En dat is een bruggetje om bij de molen te kijken.”

Hoe de Energietuin er uiteindelijk uit komt te zien, weten we als het goed is deze zomer. Gelukkig kunnen we tot die tijd genieten van de mooie ontwerptekeningen van de kinderen uit Assen.

Meer weten? Neem contact op met: