Grote Drentse campagne voor energiebesparing van start: al 3500 woningeigenaren doen mee!

29 september 2020

Grote Drentse campagne voor energiebesparing van start: al 3500 woningeigenaren doen mee!

Ben je woningeigenaar in Drenthe en wil je gratis je woning (een stapje) verduurzamen en je energierekening verlagen? Dat kan! Begin september ging de campagne Haal de warmte in huis van start, met allerlei voordelige acties om deze winter in huis energie te besparen – en zo de warmte in huis te halen.

Waardebon van €50
Bij alle Drentse woningeigenaren valt in september een bijzondere brief op de mat – als eerste onderdeel de campagne. De brief bevat een waardebon van €50, bedoeld voor energiebesparende producten. Hiermee kunnen zo’n 18.000 Drentenaren een eerste stap zetten in energiebesparing. Inmiddels hebben al meer dan 3500 Drenten hun bon verzilverd!

Maar er is meer! “De komende periode worden veel projecten gestart,” vertelt Erjen Derks, wethouder gemeente Midden-Drenthe en voorzitter van het Drents Energieloket, “zoals het verstrekken van de waardebon, het voordelig laten optimaliseren van de CV-ketel, collectieve inkoopacties door gemeenten en de Warmtetour, waarbij het Drents Energieloket in de wijken langs komt voor onafhankelijk energieadvies. Zo kunnen inwoners besparen op hun energierekening en komt een duurzaam Drenthe dichterbij.”

Wethouders bezoeken duurzame Drenten
Op 1 september was de officiële aftrap van de campagne in Drenthe. In veel gemeenten bezochten wethouders duurzame inwoners – en legden dit vast op film. Zo ontmoette wethouder Henk Doeven in de gemeente Westerveld één van de energiecoaches die bij mensen thuis advies geven over energiebesparing en verduurzaming. Wethouder Oetra Gopal bezocht Piet en Ageda Venema, inwoners van de gemeente Tynaarlo en bezig met het verbouwen en verduurzamen van hun huis. Piet Venema tipt: “Je hoeft niet altijd grote dingen te doen om een bijdrage te leveren. Wij zijn ook begonnen met kleine stappen.” Wethouder Gerrie Hempen van gemeente de Wolden ging thuis aan de slag, met het plaatsen van standby-killers in haar woning. De filmpjes zijn hier terug te kijken.

 


Lokale acties: bespaarteams en energiecafés in de gemeenten
De komende maanden staan er veel mooie acties op de agenda. Naast provincie-brede acties zal er ook lokaal van alles georganiseerd worden, zowel door de gemeenten zelf als door lokale duurzaamheidsgroepen. Zo gaat er in Grolloo een bespaarteam van start, zijn er plannen voor een klusbus in Midden-Drenthe, komen er pop up stores in de gemeente Emmen en worden in Noordenveld heuse “warmtescanners” opgeleid. In verschillende gemeenten worden ook energy party’s georganiseerd, in samenwerking met Buurkracht. Op de gemeentepagina’s op de website kondigen we deze acties aan per gemeente wanneer er meer bekend is.

In 10 gemeenten worden collectieve inkooptrajecten georganiseerd. Bij deze acties kopen inwoners gezamenlijk grotere maatregelen in, zoals zonnepanelen en isolatie, waardoor verduurzaming een stuk voordeliger wordt. In de gemeente Assen en Meppel lopen op dit moment al acties.

In Drenthe doen we het samen
De campagne Haal de warmte in huis is een samenwerking van de 12 Drentse gemeenten – een unieke opzet in Nederland – ter uitvoering van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Met de RRE zetten gemeenten verschillende producten en acties op om woningeigenaren te stimuleren tot kleine energiebesparende maatregelen in huis. In Drenthe zorgt het Drents Energieloket voor de uitvoering van de campagne, die loop tot en met maart 2021.

Blijf op de hoogte
Wil je geen acties mislopen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van het Drents Energieloket: https://haaldewarmteinhuis.nl/nieuwsbrief/.

Kijk voor meer informatie op de website van de campagne Haal de warmte in huis: haaldewarmteinhuis.nl.