Good Food in trek: duurzamer boodschappen doen bij de lokale boer

27 mei 2020

Good Food in trek: duurzamer boodschappen doen bij de lokale boer

Een paar maanden geleden was een tripje naar de supermarkt nog gewoon routine. Je deed je boodschappen, maakte een praatje, kinderen renden lachend rond met hun mini-boodschappenwagentjes. Inmiddels is het bijna een beproeving geworden: de looprichtingen, de ontsmette karretjes, de stilte… Gelukkig kan het ook anders. Bij veel lokale boeren kun je ook terecht voor je wekelijkse boodschappen. Je kunt hier niet alleen duurzaam en gezond voedsel kopen, maar óók het boerderijleven ervaren.

Boerderijbeleving

Zo kun je bij Boerenbeef in Nieuw Balinge de koeien op stal of buiten bekijken en binnenkort kun je er ook een rondwandeling maken op het erf. Veel klanten nemen hun kinderen mee bij een bezoekje aan de boerderijwinkel, waar je allerlei biologische en streekproducten kunt kopen. “We proberen zoveel mogelijk lokaal in te kopen bij boeren die we persoonlijk kennen, waardoor we ook het verhaal achter een product kunnen vertellen,” aldus Elvira van Maanen van Boerenbeef.

Bij de winkel van biologisch dynamisch landbouwbedrijf Santing-Meyling merken ze ook dat veel mensen het nu lokaal en dichtbij zoeken. “Er komen hier mensen die niet naar de supermarkt willen, omdat het daar zo druk is. Hier kunnen ze lekker in het zonnetje op elkaar wachten,” vertelt Lucia Meyling. Een tip voor de komende weken: de aardbeien van Santing-Meyling zijn weer te krijgen en zijn een echte specialiteit van de boeren.

De boerderijwinkel (en hond Vicks) bij biologisch dynamisch landbouwbedrijf Santing-Meyling. Foto: Lucia Meyling.

Lokale producten van de markt

Ook op de markt kun je terecht voor duurzaam en gezond voedsel, zoals op zaterdag in Frederiksoord bij de kraam van Boer Sil. Zijn biologische producten zijn erg in trek, maar Sil Oostendorp denkt verder dan zijn eigen inkomsten: “Wat me echt aan het hart gaat is mensen die nu in de put zitten omdat ze weinig geld hebben. Producten die we importeren, zoals sinaasappels, worden duurder en je merkt dat mensen meer vragen naar prijzen. Dat vind ik erg moeilijk, want het is nu zo belangrijk om gezond te eten.”

GoodFoodClub zet duurzame boeren op de kaart

De 3 bovenstaande aanbieders kun je vinden op de kaart op GoodFoodClub.nu. Daar staan nog veel meer aanbieders van duurzame en lokale producten op – en de kaart wordt de komende maanden verder aangevuld.

De criteria voor aanbieders om onderdeel te worden van de GoodFoodClub zijn:

  • Duurzaam: milieuvriendelijk geteeld voedsel, liefst biologisch of vergelijkbaar. Er moet bij de aanbieder voldoende aandacht zijn voor natuur, dierenwelzijn en bodem en geen (of zeer matig) gebruik worden gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen.
  • Lokaal: zoveel mogelijk korte ketens (liefst in Drenthe) en inzet op kringlooplandbouw en circulair ondernemen.
  • De aanbieder moet een verkooppunt hebben (liefst terplekke, maar online of bij winkels kan ook).

Duurzaamheid is bij de selectie van de aanbieders het belangrijkste criteria. Bij initiatieven die niet biologisch zijn, maar die wél hoog scoren op een ander onderdeel, kunnen we toch de afweging maken om het initiatief toe te voegen.

Ken of ben je een aanbieder die nog niet op de kaart staat, maar die wel aan de criteria voldoet? Neem contact op met e.zinkstok@nmfdrenthe.nl (ook voor vragen).

We hopen dat het lokaal boodschappen doen nóg makkelijker wordt met behulp van de GoodFoodClub!