Fotografen gezocht voor een onderzoek naar lichtvervuiling

14 mei 2020

Fotografen gezocht voor een onderzoek naar lichtvervuiling

Elk jaar organiseren de Natuur en Milieufederaties de Nacht van de Nacht. Dit jaar vindt de Nacht plaats op 24 oktober. Elk jaar lichten we een nieuwe doelgroep uit waar we extra aandacht aan besteden. Zo hebben we ons al eens gericht op gemeenten. En hen aanbevelingen gestuurd voor duurzaam verlichten. Dit jaar 2020 staat de kantoorverlichting centraal.

Onderzoek
We willen een onderzoek doen naar kantoorverlichting. Hoeveel bedrijven laten s’ nachts de lichten aan staan? (Binnenverlichting of aanlichting van het gebouw). Als we dadelijk 800 foto’s van bedrijven hebben, kunnen we kijken of er daarvan 10% (80 van de 800) of meer de verlichting hebben laten branden. Het gaat om aanlichting van kantoren en bedrijven en om binnenverlichting van kantoren en/of etalages.

Verzoek
* Fotografeer per gemeente 40 tot 50 bedrijven die je tegen komt. Noteer even de naam van het bedrijf en de gemeente.
* Maak de foto’s van zowel bedrijven die de lichten nog aan hebben als van bedrijven die de lichten uit hebben.
* Graag op een doordeweekse dag tussen 23.30 en 1.30 uur.
* Stuur de foto’s via wetransfer naar m.bleijenberg@nmu.nl
* Zet in iedere foto even (als naam van het bestand, de naam van het bedrijf en de plaats / gemeente)
* Liefst per provincie 3 gemeenten bezoeken (en 50 foto’s per gemeente)

Je ontvangt een vvv bon van €50,= per gemeente die je bezoekt.

Op deze manier kunnen we in kaart brengen hoeveel bedrijven hun verlichting ’s nachts uitdoen. Je mag de foto’s maken van de eerste (40 tot 50) bedrijven die je tegenkomt, ongeacht of het licht aan of uit is. Het maakt ook niet uit welke verlichting (binnenverlichting of buitenverlichting) er eventueel aan is. Op deze manier krijgen wij een reële indruk van de bedrijfsverlichting in de nachtelijke uren. Graag per foto even de naam en de gemeente zetten in de bestandsnaam. Dank!

Vragen?

Heb je vragen? Bel dan even met Mattheus Bleijenberg 0653353793 of Enya 0610505521 van de Natuur en Milieufederatie Utrecht.

Lees meer

Kijk op de website van de Nacht van de Nacht voor meer informatie over de campagne.

Foto: Jan Koeman