Energietuin Assen-Zuid: toegankelijk voor iedereen

8 november 2021

Energietuin Assen-Zuid: toegankelijk voor iedereen

Samen met onze partners zijn we hard op weg een van de eerste Energietuinen van Nederland te realiseren in Assen-Zuid. Onlangs lanceerden we een e-magazine over de aspecten van een Energietuin en wat het concept zo bijzonder maakt. De komende weken publiceren we artikelen uit het magazine, om de vuistregels van de Energietuin uit te lichten. Dit keer vuistregel 5: toegankelijk voor iedereen.

Geen hekken, maar toegankelijk voor iedereen. Dat is de Energietuin. Je kunt er doorheen wandelen en als je wilt, wat leren. Van energieopwekking, van de natuur en het gebied.

Voor het e-magazine interviewden we Alex Schotman, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research, team Dierecologie.

Een bijzonder concept

“Sinds 2017 verdiep ik me in de kansen voor biodiversiteit in zonneparken en in hoe die te verzilveren. Er zijn veel ideeën en veel mooie woorden. In de praktijk komt er nog niet zoveel winst voor biodiversiteit tot stand. Enerzijds omdat dit niet in het ‘systeem’ van ontwikkelaars van zonneparken zit, anderzijds omdat er te weinig onderbouwde kennis is over de praktische mogelijkheden. Gemeenten kunnen er niet gericht om vragen, burgers participeren niet of te weinig om hun wensen op de voorgrond te krijgen. Van de 25 zonneparken die we vanuit de WUR in 2019-2020 bekeken is er slechts één ongeveer zo opgezet als een Energietuin: De Kwekerij in Hengelo. Alle andere zijn afgesloten voor het publiek. Slechts in drie vindt effectief beheer voor ontwikkeling van biodiversiteit plaats. Het concept van de Energietuin is dus onderscheidend te noemen!”

Het gebied waar de Energietuin Assen-Zuid straks komt. Foto: Jack Tillmanns

Vragen?