Energietuin Assen-Zuid: een betrokken omgeving

25 oktober 2021

Energietuin Assen-Zuid: een betrokken omgeving

Samen met onze partners zijn we hard op weg een van de eerste Energietuinen van Nederland te realiseren in Assen-Zuid. Onlangs lanceerden we een e-magazine over de aspecten van een Energietuin en wat het concept zo bijzonder maakt. De komende weken publiceren we artikelen uit het magazine, om de vuistregels van de Energietuin uit te lichten.

Dit keer vuistregel 3: het betrekken van de omgeving. Geen top down aanpak of snelle partijen die een zonnepark uit de grond stampen. Bij de Energietuinen gaat het om het betrekken van de lokale omgeving. Deze denkt mee, profiteert mee en is mede-eigenaar. Dat levert ontzettend veel op!

Voor het e-magazine interviewden we omwonende Marjolein Slikkerveer. Zij woont in de Graswijk, vlakbij het terrein van de Energietuin Assen-Zuid.

“Ik ben op een bijzondere manier betrokken geraakt bij de Energietuin Assen-Zuid. Een stukje in de Asser Courant wekte mijn interesse, het ging over de ontwerpwedstrijd en wat er volgens leerlingen niet mag ontbreken in deze Energietuin. Ideeën zoals een insectenhotel, speel- en picknickplekken en een ontmoetingsruimte werden verbeeld. Hierdoor zag ik het Tiny house project, waar een kleine groep in Graswijk zich voor inzet, als verlengstuk van de Energietuin. Bij het bespreekbaar maken om een informatiepunt in mijn tuin te creëren kwam ik in contact met Christiaan (NMF). Hij vertelde enthousiast over de Energietuin. Het ging meer leven. Ik wist eigenlijk al gauw dat ik daar een rol in wilde spelen.

“ Het lijkt mij een mooi gegeven als de nieuwsgierigheid van de bezoekers wordt vergroot.”

Met het informatiepunt gaan we vertellen over de Energietuin, planten en dieren in het gebied en wandel- en fietsroutes. Daarbij realiseren we een theetuin, zodat er een kruisbestuiving ontstaat tussen de Energietuin en het informatiecentrum. We zorgen voor rondleidingen in de Energietuin, het informatiecentrum is een natuurlijk vertrek- en eindpunt. Ook heb ik een vanzelfsprekend toezicht op het (toch wat afgelegen) terrein. Het informatiepunt van de Energietuin sluit aan bij mijn visie waarin mens en natuur samen leven. Voor mij is de Energietuin een nieuwe uitdaging waarover ikzelf nog veel leer. Dat prikkelt. Dat wat ik leer en ervaar kan ik delen met anderen.”

“ Uitwisseling van gedachten verbindt mensen, mens met dier, mens met natuur en verruimt je geest.”

 

Vragen?