Energietuin Assen-Zuid: de lokale omgeving is leidend

18 oktober 2021

Energietuin Assen-Zuid: de lokale omgeving is leidend

Samen met onze partners zijn we hard op weg een van de eerste Energietuinen van Nederland te realiseren in Assen-Zuid. Onlangs lanceerden we een e-magazine over de aspecten van een Energietuin en wat het concept zo bijzonder maakt. De komende weken publiceren we artikelen uit het magazine, om de vuistregels van de Energietuin uit te lichten. Dit keer vuistregel 2: opwek van duurzame energie. Dat is het uitgangspunt van een Energietuin. Maar hoe ga je om met de opbrengsten en tegen welke prijs verkoop je deze stroom? Bij de Energietuin is dat heel simpel, de lokale omgeving is leidend.

Voor het e-magazine interviewden we Tom Verloop van Energiecoöperatie duurzaam Assen en projectcoördinator Siebert van der Veen van Bronnen VanOns.

Borging van lokaal eigendom

De lokale Energiecoöperatie duurzaam Assen is partner in het project. Ze begeleiden het participatieproces met omwonenden en zijn na oplevering 50% mede-eigenaar van de Energietuin. Via AsserStroom leveren zij straks 100% van de parkstroom tegen scherpe tarieven aan inwoners van Assen.

Tom Verloop, EC duurzaam Assen:

“Wij geloven dat zulke grote parken waar energie wordt opgewekt alleen kunnen bestaan met een goede inbedding in de lokale omgeving. We zorgen ervoor dat alle opbrengsten van de investering lokaal terecht komen. Dit geldt ook voor de SDE-subsidie. Door lokale financiële participatie mogelijk te maken versterken we het gevoel van lokaal eigendom. We faciliteren daarbij ook mogelijkheden om participant te worden zonder zelf geld in te leggen.”

Klik op het artikel om het groter te lezen.

foto’s: Jack Tillmanns

Vragen?