Duizend laadpalen, twee provincies en eenentwintig gemeenten

24 juni 2019

Duizend laadpalen, twee provincies en eenentwintig gemeenten

Begin juli kan alles en iedereen zonder oprit zich bij de gemeente melden om mee te dingen naar een eigen laadpaal. Met vergunning en groene energie. Iedere gemeente zal ook een aantal laadpalen neerzetten op strategische plekken. De Drent verleiden tot meer milieuvriendelijk vervoer en gebruik van de elektrische auto’s, staat duidelijk op de agenda. Tijd om met zijn allen in actie te komen.

Vorig jaar viel bij iedereen ­ – welke (digitale) krant je ook leest – een landelijke test over duurzaamheid op de deurmat. Lang verhaal kort: Drenthe scoort slecht op duurzame mobiliteit. De afstanden zijn relatief groot, we werken en wonen zelden op dezelfde plek en de beschikbaarheid van laadpalen is beslist nog niet helemaal je van het. Op het thema mobiliteit kunnen we dus maximaal impact maken.

Groene laadpalen
Dat de afstanden groter zijn, daar valt niets aan te doen. Aan het kip-ei verhaal rondom laadpalen en elektrisch rijden (eerst de auto of eerst de paal?) wel. We vinden het daarom goed nieuws dat we een jaar later, dankzij de provincies Groningen en Drenthe, in iedere gemeente publieke laadpalen krijgen met groene energie. Door de omvang van de aanbesteding blijft bovendien de laadprijs laag met €0,29/KWh. Waar we vooral enthousiast over zijn, is de mogelijkheid om de palen te voeden met stroom van je lokale energiecoöperatie. Lokale stroom voor de lokale gemeenschap.

Drenthe deelt
Dat zijn mooie stappen die voor iedereen kansen biedt. Wat ons betreft, hoeft namelijk niet iedere Drent een elektrische auto te hebben. Minder hebben en meer delen, daarmee zetten we pas echt grote stappen als het gaat om CO2-reductie en biodiversiteit. Minder auto’s betekent immers minder grondstoffen, minder accu’s en minder uitstoot. Het is inmiddels gemakkelijk en betaalbaar (vaak goedkoper dan een auto ‘hebben’!) om die openbare paal bij jou in de buurt te gebruiken en om met de wijk auto’s te delen. Zonder gedoe met onderweg laden, zonder gedoe met niet-beschikbare auto’s. Elektrische deelmobiliteit is de toekomst. Deel je mee?

Ben jij van plan een deelauto-initiatief op te starten?