Drentse energiecoach aan huis in de spotlight: Geert Deekens

6 maart 2020

Drentse energiecoach aan huis in de spotlight – Geert Deekens

Het is waterkoud wanneer ik op donderdagmiddag vanaf de bushalte in Exloo naar het huis van Drentse energiecoach Geert Deekens wandel. Ik moet even zoeken, want ik ben nog nooit in dit deel van Drenthe geweest. Maar zodra Geert de deur open doet voel ik me welkom.

Sinds een aantal maanden is Geert als vrijwilliger werkzaam als energiecoach aan huis. Hiervoor volgde hij een laagdrempelige opleiding van vijf avonden. Na deze af te hebben gerond mag hij nu verkennende energiescans uitvoeren bij Drentse huishoudens die graag willen weten wat ze kunnen doen om te verduurzamen.

Binnen is het warm, want Geert weet als geen ander hoe je je huis het beste kunt isoleren. Daarmee, en met een hoop andere maatregelen om energie te besparen, helpt hij anderen graag. De keuze om energiecoach te worden lag dan ook voor de hand. “Na mijn opleiding aan de HTS (Elektrotechniek en werktuigbouwkunde) ben ik jaren werkzaam geweest voor een groot bedrijf. Ik was verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van panden. Geld speelde daarbij geen rol. Op die manier kon ik me bezig houden met verduurzaming. Zo ben ik er langzaam in gegroeid. Daar ben ik blij mee, want verduurzamen is van deze tijd. We kunnen niet meer anders.

Inmiddels ben ik met pensioen, maar dat betekent niet dat ik mijn werk niet meer leuk vind. Dus toen ik afgelopen juni een advertentie in het Dagblad van het Noorden zag waarin werd verteld over de cursus tot energiecoach heb ik me direct opgegeven.”

Samen met Geert gaven afgelopen jaar nog 33 vrijwilligers zich op. Er zijn inmiddels dus 34 coaches in Drenthe die de cursus via het Drents Energieloket hebben afgerond*. Is er dan zoveel vraag naar een Drentse energiecoach aan huis?

“Ja, de vraag is enorm. Jammer genoeg weten veel mensen niet van het bestaan van de coaches, maar als mensen er eenmaal lucht van krijgen is de interesse groot. Nadat ik mijn opleiding had afgerond, wilde ik aan de slag, maar niemand wist dat ze mij konden bellen voor een vrijblijvende scan. Daarom besloot ik begin oktober een stukje te schrijven voor het lokale krantje van Borger-Odoorn ‘Week in Week uit’. De week daarop kreeg ik maar liefst 12 aanvragen. Voor de kerst bezocht ik iedereen en voerde ik een energiescan uit.”

En wat gebeurt er dan?

“Als ik een aanvraag binnen krijg, zoek ik vaak eerst even wat dingen uit op mijn computer: waar woont iemand, wat voor een soort huis is het? Sommigen hebben een hele gerichte vraag; ‘Waarom is onze energierekening zo hoog?’, ‘Kunnen we zonnepanelen aanschaffen?’ Anderen zijn gewoon nieuwsgierig wat ze kunnen doen. Nadat ik het een en ander heb opgezocht, ga ik langs. Aan de keukentafel vertelt men dan waarom ze mij hebben gebeld. Dat verschilt per huishouden, maar de achterliggende gedachte is altijd hetzelfde: mensen willen verduurzamen maar weten niet waar of hoe te beginnen. Vaak is er wat geld beschikbaar, maar er zijn ook mensen die zich afvragen wat ze kunnen doen om de rekening wat naar beneden te schroeven.

Omdat dat elk huishouden anders is, voer ik een scan uit. Dat doe ik aan de hand van een checklist waarmee ik door de woning loop. Vervolgens bespreken we in Jip en Janneke- taal wat mij is opgevallen. Eenmaal thuis zoek ik vaak nog wat dingen uit en zet ik op papier wat besproken is. Dit mail ik vervolgens naar de mensen.”

Geert staat op en loopt naar het koffieapparaat. Boven het gebrom en de pruttelende koffie uit vertelt hij verder:

“Mensen zijn vaak heel hartelijk. In het enorme aanbod in zonnepanelen, warmteboilers, energieadviseurs en de berichten dat we moeten verduurzamen zien mensen door de bomen het bos niet meer. Ze hebben het idee dat ze van alles moeten, maar vaak weten ze niet waar ze moeten beginnen. Ik probeer ze geen zonneboilers aan te smeren, maar vertel dat het belangrijk is éérst goed te isoleren. Vaak zijn mensen al enorm geholpen als ik uitleg hoe je je thermostaat het beste kan instellen gedurende de dag. Iedereen kan wat doen, en dat hoeft geen bakken met geld te kosten.”

Met een vers kopje koffie en een koektrommel komt hij terug de kamer in lopen. “Ik krijg soms een kaartje thuisgestuurd, of een bedankmailtje achteraf. Dat is toch fijn? Dat doet me echt goed.”

Na het verhaal van Geert wil ik ook aan de slag. Heeft hij nog tips voor me, naast het gebruik van spaarlampen en aanbrengen van tochtstrips? “Waar ik altijd mee zou beginnen is uitzoeken of je woning goed geïsoleerd is. Dat kan heel makkelijk hoor, je kunt iemand laten komen om te kijken hoe je isolatiewaarde is. Daarnaast verliest een woning vaak enorm veel warmte via de ramen. Dubbelglas helpt al, maar het beste is ‘HR++ glas’ of zelfs ‘Triple Glas’ (HR+++).”

Wat voor een glas?

“HR++ glas is speciaal gemaakt om de warmte binnen te houden. Er zit folie op de binnenste glaslaag die je niet ziet, maar die de warmte vanuit je huis terugkaatst, terwijl het wél zonlicht van buiten doorlaat. Er is een leuk trucje om te zien of je dat glas hebt.”

Na wat zoeken haalt Geert een aansteker uit de la van de tafel die hij vervolgens bij het raam houdt. “Kijk, je ziet het vlammetje nu weerspiegelen in het glas, één van de ramen laat echter een geel vlammetje zien, en de ander een rood vlammetje. Dat komt door dat speciale folie. Leuk he? Het staat trouwens ook vaak gewoon in het venster hoor,” lacht hij.

Achter het raam is het inmiddels opgeklaard en een waterig zonnetje laat zich zien. We nemen afscheid en ik wandel, goed ingepakt, terug naar de bushalte. Tegen de tijd dat ik Exloo uitrijdt ben ik via Google op zoek naar energiecoaches in mijn gemeente. En straks thuis ga ik even met een aansteker bij mijn raam.

Advies nodig?

Ook een verkennend gesprek met een energiecoach aan huis? Stuur dan een mailtje naar het Drents Energieloket, dan kijkt het loket of een energiecoach bij u in de buurt langs kan komen.

Meer informatie of zelf energiecoach worden? Neem dan een kijkje op de website van het Drents Energieloket of neem met ze op.

Let op: op dit moment is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk een energiecoach aan huis te ontvangen. Aanvragen mag uiteraard, dan wordt het bezoek ingepland voor een later moment.

Met dank aan Geert Deekens, energiecoach aan huis in gemeente Borger Odoorn.

* Er zijn in Drenthe meer energiecoaches werkzaam dan de 34 coaches die een opleiding afrondden via het Drents Energieloket. Er zijn ook opleidingsmogelijkheden bij lokale Energiecoöperaties of gemeenten. 

Tekst en beeld: Jorine van Nifterik, medewerker Drents Energieloket