Drents Energieloket op wielen: een tour door Drenthe

13 oktober 2021

Drents Energieloket op wielen: een tour door Drenthe

Op vrijdag 17 september vond de aftrap van de wintercampagne van het Drents Energieloket plaats. Het Loket op Wielen ging op bezoek bij de gemeente Tynaarlo: samen met buurtteam Zuidlaren en de gemeente trok het team met een voorlichtingswagen de wijk in. Daar hielpen we huiseigenaren met vragen over het energiezuiniger maken van hun woning. Er was een grote aanloop uit de buurt, deze formule voldoet aan een duidelijke behoefte en smaakt naar meer.

Het Loket op Wielen maakt de komende tijd een tour door Drenthe: je kunt het loket de komende weken in maar liefst vier gemeenten tegenkomen. Op vrijdag 15 oktober stonden we in Meppel, in de wijk Haveltermade. Op 22 oktober is het loket te vinden in Ruinerwold en op 27 oktober in Assen, Marsdijk. Het Drents Energieloket voorziet op deze wijze woningeigenaren van energieadvies, biedt hulp bij het verzilveren van een (gratis!) waardebon voor laagdrempelige bespaarmaatregelen en helpt bewoners en energiecoaches aan elkaar te koppelen. Op basis van de ervaringen willen we het komende jaar deze aanpak verder opschalen zodat we met het Loket Op Wielen veel meer wijken kunnen aandoen.

Op zoek naar warmtelekken

Naast het rijdende loket zullen er deze winter warmtescans gemaakt worden in geselecteerde wijken. Deze actie, waarbij op een koude nacht warmtefoto’s worden gemaakt van de voorgevels van woningen, helpt woningeigenaren inzicht te krijgen in de ‘warmtelekken’ van hun woning. Aan de hand van de warmtefoto kan beter worden bepaald welke isolatiemaatregelen genomen kunnen worden. De wijken zijn gekozen op basis van het woningtype. Bewoners van deze wijken ontvangen later dit jaar bericht. Jaliene Kwakkel is begin september aangetrokken als projectleider om dit geheel in goede banen te leiden.

“Ik zet me graag in voor projecten die de wereld om ons heen een stukje mooier, duurzamer en leefbaarder willen maken. De ‘werkjas’ van NMF Drenthe zit mij daarom als gegoten! Sinds september 2021 mag ik me projectleider van de wintercampagne Drents Energieloket noemen. Een campagne waarin het activeren van woningeigenaren om kleine energiebesparende maatregelen te nemen centraal staat. Enorm belangrijk, want vele kleintjes maken één grote.”

Groei van vragen aan de help desk

De helpdesk van het Drents Energieloket draait op dit moment op volle toeren. De stijgende energieprijzen leiden tot duidelijke toename van woningeigenaren die bellen of mailen met vragen over de bespaarkansen van hun eigen woning. Via webinars, vragenuurtjes, warmtescans en het telefonische loket zijn er al heel veel Drentse huishoudens geholpen met het besparen van energie in huis.

We zijn blij met deze extra vragen en hebben ook ontzettend veel zin om nu ook de wijk in te gaan. Mensen écht kunnen spreken, ze verschillende isolatiematerialen laten zien en voelen, die verbinding in de wijk zien, daar kijk ik echt naar uit. Die momenten wanneer buren met elkaar in gesprek raken, ervaringen uitwisselen en het blijkt dat ze elkaar kunnen helpen. Dat is toch fantastisch” aldus Daniël van der Kleij, één van de energieadviseurs van het Drents Energieloket.

De waardebon

Ben je woningeigenaar in Drenthe? Dan heb je eerder een brief gekregen met een waardebon van €50. Deze kun je tot en met december 2021 gebruiken om energiebesparende producten voor jouw woning aan te schaffen, zolang er nog budget is. Dat kan online of fysiek in de winkel! Ben je jouw waardebon kwijt? De persoonlijke code vraag je gemakkelijk op bij het loket op wielen of via de website haaldewarmteinhuis.nl.