Drenthe wil 1,6 miljoen voor circulaire economie

14 september 2019

Drenthe wil 1,6 miljoen voor circulaire economie

Door: Aron de Jong
Uit het Dagblad van het Noorden, 10 september 2019

De Gedeputeerde Staten van Drenthe willen het Noordelijke Innovatielab Circulaire Economie (NICE) met 1,6 miljoen euro ondersteunen. Het geld is bedoeld om acht nieuwe innovatietrajecten te starten.

Voor het project legt de provincie zelf 600.000 euro in. Daarnaast komt er ook nog een miljoen euro van Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

NICE

Het NICE is een initiatief om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Dit laatste houdt in dat er slim gebruik wordt gemaakt van grondstoffen en producten waardoor deze opnieuw gebruikt kunnen worden. Doel hiervan is om de grondstoffen van de aarde niet langer uit te putten en minder CO2 uit te stoten.

In thema’s als bouw, agricultuur en voedsel worden bedrijven en grote opdrachtgevers in Drenthe middels het NICE gestimuleerd en geholpen om stappen te zetten naar een circulaire economie.

Projecten

Volgens Alex van Oost van NICE wordt het geld gebruikt voor het uitvoeren van projecten en het opdoen van kennis in het vakgebied. „Ons hoofddoel is om de circulaire economie binnen en buiten Drenthe aan te jagen. Dat doen we door middel van het uitvoeren van projecten. Kennis over dit onderwerp haal je namelijk niet uit de bibliotheek, maar dat ontdek je al doende.”

Noordelijke provincies

Daarnaast is het de bedoeling dat het geld van de subsidie ook wordt gebruikt voor samenwerking van de noordelijke provincies. „We zijn bezig met het aanleggen van een noordelijke kennis-database waarin we samenwerken met circulair Fryslan en de Biocoöperatie. Circulaire Economie stopt namelijk niet bij de provinciegrens,” vertelt Van Oost.

De database die NICE aanlegt is zogezegd ‘open source’, wat betekent dat het voor iedereen toegankelijk en te gebruiken is.

Reactie Gedeputeerde Staten

Gedeputeerde Henk Brink is trots op het initiatief: “Het is duidelijk dat we naar een andere economie, een circulaire economie, toe moeten werken. Net als overal zijn ook in Drenthe concrete voorbeelden essentieel om meer initiatieven op gang te krijgen.”

Het subsidievoorstel ligt nu bij de Provinciale Staten, die zich nog over het voorstel moeten buigen.