‘Drenthe Sport Duurzaam – The next step’ trapt af

15 november 2021

‘Drenthe Sport Duurzaam – The next step’ trapt af

Donderdag 11 november 2021 was de aftrap van ‘Drenthe Sport Duurzaam – The next step’. Op de Asser tennisvereniging De Hertenkamp kwamen gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe, Mieke Zijl, directeur-bestuurder van SportDrenthe en Reinder Hoekstra directeur-bestuurder van de Natuur en Milieufederatie Drenthe bijeen om sportief af te trappen.

Drenthe Sport Duurzaam is het project waarin SportDrenthe samen met de partners, de Natuur en Milieufederatie Drenthe en het Drents Energieloket, streeft naar de verduurzaming van alle 225 buitensportaccommodaties in de provincie. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, zonnepanelen of led(veld)verlichting maar ook aan warmtepompen en stralingspanelen. In de eerste fase is al bij 130 clubs een energiescan uitgevoerd en 110 clubs zijn ondersteund bij het opstellen en uitvoeren van een verduurzamingsplan. De deelnemende verenigingen besparen gemiddeld 70% op hun stroomverbruik en 30% op hun gasverbruik. Ook de clubs die minder frequent hun accommodatie gebruiken, zoals ijsverenigingen, wordt hierover kennis en ondersteuning aangeboden.

The next step

Drenthe Sport Duurzaam – The next step wil in deze volgende fase verder om ook de resterende groep sportverenigingen met een energiescan op weg te helpen om van het inmiddels grote peloton, ‘koplopers’ te maken en de huidige ‘koplopers’ tot aan de finish te helpen! Door clubs te helpen verduurzamen zorg je voor lagere lasten. De energielasten voor (sport)accommodaties bedragen namelijk jaarlijks al snel 25% van de totale uitgaven van een club. Het mes snijdt dan aan twee kanten: een lager verbruik van stroom en gas is goed voor het milieu én verlaagt de kosten! Zo streven we dus naar toekomstbestendige en vitale sportverenigingen. SportDrenthe voert hiervoor energiescans uit en begeleidt de clubs.

De Natuur en Milieufederatie Drenthe gaat een community of practice (praktijkgroep) opzetten onder de sportclubs om kennis uit te wisselen en van elkaar te leren in het proces van verduurzaming. Hier is ook aandacht voor andere onderwerpen uit de routekaart Duurzame Sport, zoals het gebruik van circulaire materialen en een klimaatadaptieve sportomgeving.

Energiescan van jouw sportclub

Sportclubs die nog geen energiescan hebben gehad kunnen zich uiteraard aanmelden voor een scan. Dat kan via sportclubdrenthe.nl/diensten/duurzaamheid/de_energiescan

Samenwerking

Drenthe Sport Duurzaam wordt gefinancierd door de Provincie Drenthe en is een samenwerking van SportDrenthe, het Drents Energieloket en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met Paul van Dijk, projectleider van Drenthe Sport Duurzaam.