Drenthe scoort goed in onderzoek naar lichtvervuiling en energieverspilling.

27 september 2021

Drenthe scoort goed in onderzoek naar lichtvervuiling en energieverspilling

De Natuur en Milieufederaties hebben in het kader van de Nacht van de Nacht campagne afgelopen weken 1.588 bedrijven gefotografeerd in de nacht. De foto’s werden ad random gemaakt in verschillende gemeenten in alle provincies. Gemiddeld liet 71% van de bedrijven onnodige verlichting branden. Opvallend is dat Drenthe gemiddeld het beste scoorde van alle provincies, waar 53% van alle onderzochte kantoren de binnen- of buitenverlichting had branden. Ook hadden de onderzochte bedrijven in Drenthe de minste buitenverlichting aan (25%). De Natuur en Milieufederaties willen aandacht vragen voor de onnodige energieverspilling en de effecten van lichtvervuiling op de mens, dieren en natuur.

Regionale verschillen

Het aantal bedrijven dat de lichten aanhad, was met 88% het hoogst in Overijssel. Ook brandde daar de meeste binnenverlichting (64%). De minste binnenverlichting brandde in de provincie Flevoland (31%). Overijssel en Brabant scoren met 57% en 63% het hoogst als je kijkt naar buitenverlichting. Drenthe scoorde het laagst: daar liet 25% van de bedrijven buitenverlichting aan. In Drenthe is de steekproef uitgevoerd in gemeente Assen, Zuidlaren en Noordenveld. De bedrijven met onnodige en felle verlichting worden benaderd met een vriendelijk verzoek om de lichten te doven waar het kan.

Licht aan voelt veiliger

De meest genoemde reden waarom bedrijven de lichten de hele nacht laten branden, is vanwege “veiligheid, tegen inbraak”. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. Een onverlicht gebouw, waar bij onraad het licht plotseling aanspringt door een bewegingsdetector trekt meer de aandacht dan een gebouw waar continue de verlichting aan staat.

Oproep

De komende weken delen de Natuur en Milieufederaties de foto’s van de bedrijven met de meeste onnodige verlichting aan in de nacht via social media met het verzoek (vaker) de lichten te doven en de aanbevelingen te bekijken om het pand duurzamer en veilig te verlichten. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland en ambassadeur van de Nacht van de Nacht, deed al eerder een oproep om vaker de lichten te doven. Het bespaart veel geld en energie en zorgt voor een mooiere sterrenhemel in Nederland. Het is daarnaast ook beter voor (nacht)dieren en de gezondheid van mensen. Uit onderzoek blijkt tevens dat 8 van de 10 Nederlanders wil dat bedrijven de reclameverlichting en aanlichting van de bedrijfspanden dooft. Door sensoren aan te brengen kunnen bedrijven tevens zorgen voor een goed afschrikwekkend effect op inbrekers. Het idee is om dit onderzoek te herhalen om te kijken wat het effect is van de oproep en de adviezen aan bedrijven.

Nacht van de Nacht

De Natuur en Milieufederatie Drenthe zich al jaren in voor het behoud van donkere nachten met o.a. de campagne de Nacht van de Nacht.  Ook dit jaar wordt de Nacht van de Nacht weer georganiseerd, op 30 oktober. In deze nacht worden bedrijven, gemeenten en particulieren opgeroepen het licht uit te doen. Ook worden weer vele activiteiten georganiseerd om de schoonheid van de nacht te beleven.  Doe ook het licht uit in deze nacht en kom naar een activiteit!