De veldboon aan het woord: krachtpatser op de akkers van Geert Lindenhols

3 juli 2025

De veldboon aan het woord: krachtpatser op de akkers van Geert Lindenhols

Welkom in Drenthe, waar de landbouw van de toekomst al gewoon groeit! De komende tijd zetten we in de Drentse proeftuin 12 mooie gewassen in het zonnetje: van veldboon tot zonnekroon. Deze gewassen zorgen voor een gezonde bodem, meer leven, plantaardige eiwitten, biobased bouwmaterialen én lokaal voedsel. Geen grote woorden, maar daden op het land. Deze keer nemen we je mee naar de veldboon in Zuidwolde…

 

Hallo, ik ben de veldboon. Misschien ken je mij nog niet zo goed, maar op de Drentse akkers van Geert voel ik me helemaal thuis. Ik ben misschien niet de grootste of de mooiste op het veld, maar onderschat me niet: ik ben een echte krachtpatser. Elke dag groei ik hier met de seizoenen mee, samen met Geert, die mij met zorg en aandacht teelt.

De boer: een pionier die de natuur volgt

Geert Lindenhols is een boer die leeft met het ritme van de natuur. Zijn dagen beginnen vroeg, vaak rond zonsopkomst. Het eerste wat hij doet, is naar buiten kijken: wat doet het weer vandaag? Want op de boerderij bepaalt de natuur het programma. Soms wordt er gezaaid, soms geoogst, soms is het tijd om te schoffelen of om samen te werken met collega-boeren. Geen dag is hetzelfde, zegt Geert altijd, en dat maakt het leven op het land zo bijzonder. Zelfs zijn kinderen helpen af en toe mee, en als het druk is springen scholieren of zzp’ers bij. Het is een echt familiebedrijf, waar iedereen zijn steentje bijdraagt.

Mijn verhaal met Geert begon 7 jaar geleden. Tijdens een lezing hoorde hij dat ik, de veldboon, een eiwitgehalte heb dat kan wedijveren met vlees. Dat maakte hem nieuwsgierig. Geert is een pionier, altijd op zoek naar nieuwe kansen om zijn teelt te verbreden en gezonder te maken. 3 weken na die lezing stond ik al in zijn akker, klaar om te laten zien wat ik kon. Zelfs op vakantie in Oostenrijk dacht hij aan mij. Daar haalde hij een kleine malerij op, omdat boeren daar hun eigen producten verwerken en trots zijn op hun korte ketens. Die mentaliteit inspireerde hem om ook in Drenthe meer lokaal te doen.

De boon: een krachtpatser die de bodem voedt

Voor Geert ben ik veel meer dan zomaar een gewas. Ik geef zijn bodem nieuwe kracht, want ik haal stikstof uit de lucht en geef die terug aan de grond. Zo help ik niet alleen mezelf, maar ook de gewassen die na mij komen, zoals zijn geliefde koolzaad. Geert hoeft bij mij geen kunstmest te gebruiken, en dat is beter voor het milieu en voor de portemonnee. Het komt de biodiversiteit op het land ten goede. Rondom mij bruist het dan ook van het leven: bijen en hommels komen graag op mijn bloemen af, lieveheersbeestjes eten bladluizen, en soms zie ik een fazant of haas voorbij scharrelen. Dankzij mij is het op de akker nooit saai – ik breng leven in de brouwerij.

Na de oogst begint mijn avontuur pas echt. Geert en zijn collega’s malen en zeven mij, waarna ik verpakt word en mijn weg vind naar meer dan 200 streekwinkels, webshops en groothandels. Vooral mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid, sporters of mensen die glutenvrij eten zoeken mij op. Wat ik bijzonder vind: je hebt minder van mij nodig dan van gewone pasta, omdat ik zo voedzaam ben. Eerst geloven mensen dat niet, maar ze komen vaak terug om te vertellen dat ze echt sneller vol zaten en zich langer verzadigd voelden. Dat soort verhalen maken Geert en mij trots, want het laat zien dat lokaal en gezond eten echt verschil maakt.

Wil je me ontmoeten?

Kom dan langs (op de fiets?) bij mijn akker in Zuidwolde. Daar sta ik deze zomer nog te glimmen.

Hier sta ik!

De boer en de boon: een verhaal dat raakt én verandert

Geert merkt dat er steeds meer aandacht is voor lokaal en plantaardig eten. De bewuste consument kiest steeds vaker voor producten als ik, de veldboon. Toch vindt Geert dat ook grotere verwerkers meer mogen doen om lokale producten een plek te geven. Samen met andere boeren en burger-ambassadeurs werkt hij aan het vertellen van mijn verhaal. Mensen worden blij van de bloeiende akkers en vertellen het graag door.

Geert en ik horen graag die verhalen, en we genieten ervan als mensen ontdekken wat ik allemaal kan. Geert werkt samen met andere boeren en burger ambassadeurs, en samen vertellen ze mijn verhaal verder. Hij droomt ervan dat Drenthe een voorbeeldprovincie wordt, waar mensen – vooral jongeren – meer leren over wat gezonde voeding is en waar hun eten vandaan komt. Soms vindt hij dat er meer beleid nodig is om gezonde keuzes makkelijker te maken, want nu is het nog te vaak vanzelfsprekend dat ongezond eten overal beschikbaar is.

Geerts favoriete gerecht? Een bord veldbonenpasta met een lekkere saus – simpel, voedzaam en lokaal. Zijn tip aan iedereen: stel je open voor nieuwe smaken en producten van dichtbij. Eten is niet vanzelfsprekend en waardering begint bij bewustwording.

Dus als je mij tegenkomt, geef me een kans. Ik ben meer dan alleen een boon – ik ben het begin van iets moois, samen met Geert en iedereen die kiest voor een beetje meer Drenthe op het bord. Je kunt me direct bij Geert (online) kopen – gedroogd of verwerkt tot heerlijke pasta, falafelmix en zelfs glutenvrije pannenkoekenmix!

Proef mij!

Wil je dit soort verhalen voortaan rechtstreeks ontvangen in je inbox? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de Drentse proeftuin!

Vragen?

Profiel Yvonne Osseforth-Leenders

Yvonne Osseforth-Leenders

Projectmedewerker voedsel & landbouw