De P van participatief ontwerpen in een Energietuin

29 augustus 2023

De P van participatief ontwerpen in een Energietuin

De Energietuin, een concept waar we zo enthousiast over zijn. Het combineert opwek van zonne-energie met een plus op biodiversiteit en geeft ruimte voor beleving en educatie. Daarnaast is het betrekken van de lokale omgeving een belangrijk uitgangspunt. Bij participatief ontwerpen ga je samen met omwonenden en andere lokaal betrokken groepen vanaf het allereerste begin aan de slag met het ontwerp van een Energietuin. Hoe pak je dat precies aan? Om anderen te enthousiasmeren en kennis te verspreiden over het ontwikkelen van een Energietuin maakten we een videoreeks ‘Energietuinen van A tot Z’. In deze vierde video gaan we in op participatief ontwerpen.

Participatief ontwerpen: zo doe je dat

Door participatief te ontwerpen, bepalen we samen met de omgeving de inrichting van het terrein. Dit doen we niet alleen omdat betrokkenheid van de omgeving leidt tot snellere processen, maar vooral ook omdat de kennis over een gebied vaak lokaal aanwezig is. Door samen te werken met lokale organisaties en inwoners zorg je voor een ontwerp dat goed aansluit bij het landschap. Een mooi voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de Energietuin Assen-Zuid. Hierbij is door middel van een reeks ontwerpsessies de lokale omgeving meegenomen in het ontwerp van de Energietuin.

In de video ‘Participatief ontwerpen’ gaan we op bezoek bij de toekomstige Energietuin de Noordmanshoek en geven we tips om samen met de omgeving te ontwerpen. In het bijbehorende informatieblad lees je welke stappen je kunt volgen en geven we je nog meer concrete adviezen.

Download informatieblad

Energietuinen van A tot Z

Bij Energietuinen willen we jou graag inspireren om zélf aan de slag te gaan. Maar hoe kom je tot een Energietuin? Met de videoreeks ‘Energietuinen van A tot Z’ helpen we jou op weg. Bij iedere video hoort een informatieblad, waarbij dieper wordt ingezoomd op het onderwerp en waarin je handige tips vind. De serie wordt het komend halfjaar aangevuld met nieuwe afleveringen.

Bekijk ze allemaal

Vragen?

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe