De eerste ter wereld: een biologisch afbreekbaar kunstgrasveld in Drenthe

15 september 2021

De eerste ter wereld: een biologisch afbreekbaar kunstgrasveld in Drenthe

Het allereerste biologisch afbreekbare kunstgras voetbalveld ter wereld: dat realiseerden Senbis, Sweco, AnteaSport, Edel Grass en TenCate deze zomer in Drenthe. Zo’n circulaire koploper zetten wij graag in het zonnetje! Dit zogenoemde ’GreenMaxx’ veld is het resultaat van een ontwikkelopdracht vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het 1000 m2 pupillenveld ligt bij EHS’85 in Emmen en bestaat uit biologisch afbreekbare kunstgrasgarens en invulkorrels. 

Senbis en de consortiumpartners hadden in 2018 al succes met een eerste biologisch afbreekbaar alternatief voor de rubberkorrels in kunstgrasvelden. Deze ’GreenFill’ korrel werd in 2019 succesvol toegepast in een pilotveld bij SC Erica, waarna in 2020 een aantal grote velden zijn gebouwd bij verschillende voetbalclubs in Nederland. Tijdens de GreenFill pilot is veel geleerd over prestaties en afbreekbaarheid in de praktijk. Het consortium neemt de ervaringen uit deze ontwikkeling mee in de GreenMaxx pilot.

Geen vervuiling

Kunstgrasvelden belasten het milieu. Niet alleen door de instrooikorrels, maar ook door versleten grasvezels. Daarom worden zowel circulaire kunstgrasgarens als instrooikorrels toegepast. Door ‘GreenMaxx’ en ‘GreenFill’ beiden toe te passen, behoort de microplasticsvervuiling rondom het veld tot het verleden.

“Het verduurzamen van onze economie is belangrijk en daarin staat hergebruik van materialen centraal. Dit circulaire kunstgrasveld bewijst nog eens dat ons Drentse bedrijfsleven voorop loopt in de transitie naar een groene economie.” – Gedeputeerde Henk Brink

Servicepunt Circulair

Op www.servicepunt-circulair.nl zetten de Natuur en Milieufederaties circulaire koplopers in het zonnetje en vormen we een etalage voor iedereen die op zoek is naar producten en diensten met impact. Een handig overzicht dus van alle goede voorbeelden die er al zijn – zodat je zelf aan de slag kunt. De GreenFill korrel is nu grootschalig beschikbaar voor verenigingen die de goede technische prestaties van een rubberkorrel of TPE vereisen, maar wel een oplossing willen hebben voor microplasticvervuiling rondom het veld. Je vindt de circulaire kunstgraskorrel sinds september in onze etalage.

Profiel Emile Suringar

Emile Suringar

Ontwikkelaar Circulaire Economie