De allereerste bomen Plan Boom geplant

9 december 2019

De allereerste bomen Plan Boom geplant

Zaterdag 7 december werden met de hulp van ruim vijftig vrijwilligers de eerste tweeduizend van de 10 miljoen bomen van Plan Boom geplant. De aftrap van Plan Boom vond plaats op landgoed Houdringe in gemeente de Bilt. Naast 37 fruitbomen werd er een struweelhaag aangeplant met onder meer meidoorns, hondsroos en egelantier. In totaal gingen er om precies te zijn 1.937 grotere en kleinere bomen de grond in. Met de vele enthousiaste vrijwilligers was de klus binnen enkele uren geklaard.

Feestelijk

Burgemeester Potters plantte samen met Annie van de Pas, netwerkdirecteur Natuur en Milieufederaties, de allereerste boom. Een feestelijk moment, want de komende vier jaar gaan er op allerlei plekken in Nederland extra bomen bijkomen. Niet alleen in het landelijk gebied, zoals bij de plantactie in de Bilt, maar ook  in tuinen, bermen, plantsoenen, parken en op bedrijventerreinen.

De eerste boom gaat de grond in. Foto: Jack Tillmanns

Waardevolle hulp

Om de 10 miljoen bomen te kunnen planten, is de hulp van vrijwilligers onmisbaar. Plan Boom trapte daarom af op de nationale dag van de vrijwilliger. Vrijwilligers met verschillende achtergronden en leeftijden waren bij de start aanwezig.

Plan Boom

Zo’n 20 procent van de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door ontbossing. Er zijn steeds minder bomen om CO2 op te nemen uit de lucht. Ook Nederland ontbost nog steeds en daar willen de Natuur en Milieufederaties iets aan doen. De komende vier jaar komen er met Plan Boom tenminste 10 miljoen extra bomen in heel Nederland bij. De bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen en maken bovendien onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder.

Plan Boom gaat volgend jaar officieel van start.

Bezoek de website van Plan Boom