

Zoeken
14 september 2019
In Assen is de derde groep bedrijven begonnen met een Koploperproject Duurzaam Ondernemen. Zij laten zien dat duurzaam ondernemen niet alleen belangrijk is voor mens en milieu, maar ook belangrijk voor de toekomst van het bedrijf zelf. Via een nulmeting over de maatschappelijke en milieu-impact is in beeld gebracht wat al goed gaat, maar ook wat nog verbetermogelijkheden zijn.
Uit de nulmetingen bleek dat alle deelnemers al goed op weg zijn:
De meeste deelnemers bleken ook op sociale thema’s als duurzame inzetbaarheid en maatschappelijke betrokkenheid al vrij hoog te scoren. Veel konden verbeteren door bijvoorbeeld de inkoop van (echte) groene stroom. Voor sommige bedrijven bleek de impact van mobiliteit, zoals woon-werkverkeer, zakelijk verkeer en goederenvervoer, erg groot, terwijl de aandacht tot nu toe vooral uitging naar energiebesparing in gebouw. De bedrijven waren het eens dat naar de eigen bedrijfsvoering werd gekeken, maar dat de maatschappelijke impact in de gehele waardeketen nogal onderbelicht is gebleven. Misschien nog wel de belangrijkste conclusie was dat duurzaam ondernemen bij alle deelnemers tot nu toe vooral op ad-hoc basis gebeurde.
De nulmeting is de eerste stap om te komen tot een meer integrale aanpak en een permanent verbeterproces. De volgende stap is dat alle deelnemers nu aan de slag gaan met het opstellen van een praktische duurzaamheidsagenda met heldere en meetbare ambities en bijbehorende acties. Deze worden in een volgende bijeenkomst ook weer met elkaar uitgewisseld. In de laatste stap gaan de deelnemers aan de slag met het verbeteren van hun MVO-communicatie.
Op 28 november houden we ’s middags in De Nieuwe Kolk in Assen een Koplopersymposium, waar de deelnemers aan de tweede en derde groep hun ervaringen delen met het publiek.
Het Koploperproject startte in 2010. Sindsdien deden al meer dan 350 bedrijven mee aan zo’n 40 Koploperprojecten in meerdere provincies, die in samenwerking met lokale partners worden uitgevoerd. In zo’n project leren de deelnemers om duurzaam ondernemen op een integrale en structurele manier op te pakken. Koplopers zetten ook andere bedrijven en organisaties aan tot duurzamer ondernemen en dragen daarmee bij aan een duurzame regionale economie.