Asser bedrijven goed op weg met toekomstbestendig ondernemen

14 september 2019

Asser bedrijven goed op weg met toekomstbestendig ondernemen

In Assen is de derde groep bedrijven begonnen met een Koploperproject Duurzaam Ondernemen. Zij laten zien dat duurzaam ondernemen niet alleen belangrijk is voor mens en milieu, maar ook belangrijk voor de toekomst van het bedrijf zelf. Via een nulmeting over de maatschappelijke en milieu-impact is in beeld gebracht wat al goed gaat, maar ook wat nog verbetermogelijkheden zijn. 

De nulmeting

Uit de nulmetingen bleek dat alle deelnemers al goed op weg zijn:

  • De Bondt Fournituren heeft genoeg zonnepanelen geplaatst om het eigen verbruik af te dekken en gebruiken een aantal elektrische auto’s.
  • Smits Assen formuleerde op basis van de nulmeting een heldere duurzaamheidsambitie.
  • Meubelindustrie Slotboom verwarmt de showroom met een warmtepomp.
  • Veldmans THO bespaarde veel op gas en stroom door het pand te isoleren en overal led-verlichting toe te passen.
  • Biblionet Drenthe heeft met het ruilsysteem op zich een circulair model, veel sociale en milieu-impact en koopt 100% groene stroom in.
  • Hetzelfde geldt voor het Drents Archief, die bovendien het gebruik van openbaar vervoer door medewerkers sterk stimuleert.
  • Stichting Drents Landschap zorgt voor het behoud van het culturele erfgoed in Drenthe, wat op zich al heel duurzaam is.
  • Kalsbeek BV koopt groene stroom en groen gas in en heeft ook de eerste bedrijfsauto’s vervangen door elektrische modellen.
  • Inducon zorgt middels de eigen producten (zoals afdekkingen en beweegbare vloeren) voor een forse energiebesparing bij zwembaden, door heel Europa en zelfs daarbuiten.
  • WLN installeerde led-verlichting en besteedde al veel aandacht aan afvalreductie door het uitbannen van plastic flesjes en bekers, compostbakken etc.

De meeste deelnemers bleken ook op sociale thema’s als duurzame inzetbaarheid en maatschappelijke betrokkenheid al vrij hoog te scoren. Veel konden verbeteren door bijvoorbeeld de inkoop van (echte) groene stroom. Voor sommige bedrijven bleek de impact van mobiliteit, zoals woon-werkverkeer, zakelijk verkeer en goederenvervoer, erg groot, terwijl de aandacht tot nu toe vooral uitging naar energiebesparing in gebouw. De bedrijven waren het eens dat naar de eigen bedrijfsvoering werd gekeken, maar dat de maatschappelijke impact in de gehele waardeketen nogal onderbelicht is gebleven. Misschien nog wel de belangrijkste conclusie was dat duurzaam ondernemen bij alle deelnemers tot nu toe vooral op ad-hoc basis gebeurde.

En nu…

De nulmeting is de eerste stap om te komen tot een meer integrale aanpak en een permanent verbeterproces. De volgende stap is dat alle deelnemers nu aan de slag gaan met het opstellen van een praktische duurzaamheidsagenda met heldere en meetbare ambities en bijbehorende acties. Deze worden in een volgende bijeenkomst ook weer met elkaar uitgewisseld. In de laatste stap gaan de deelnemers aan de slag met het verbeteren van hun MVO-communicatie.

Benieuwd naar de ervaringen en resultaten van deze Koplopers?

Op 28 november houden we ’s middags in De Nieuwe Kolk in Assen een Koplopersymposium, waar de deelnemers aan de tweede en derde groep hun ervaringen delen met het publiek.

Over het Koploperproject

Het Koploperproject startte in 2010. Sindsdien deden al meer dan 350 bedrijven mee aan zo’n 40 Koploperprojecten in meerdere provincies, die in samenwerking met lokale partners worden uitgevoerd. In zo’n project leren de deelnemers om duurzaam ondernemen op een integrale en structurele manier op te pakken. Koplopers zetten ook andere bedrijven en organisaties aan tot duurzamer ondernemen en dragen daarmee bij aan een duurzame regionale economie.