Al spelend brengen we de bio-economie naar een next level. Help je mee?

5 februari 2021

Al spelend brengen we de bio-economie naar een next level. Help je mee?

Plantenresten, maisafval of aardappelschillen die een tweede leven krijgen als boterhamzakje of frisdrankfles? Je kijkt er misschien even gek van op, maar het is wel de toekomst! Onze huidige economie, die draait op fossiele brandstoffen, is namelijk niet houdbaar: onze bronnen raken op en onze planeet raakt vervuild. Een bio-economie waar we onze grondstoffen uit biomassa halen, heeft meer kans van slagen. Maar dan moeten we het wel goed inrichten met z’n allen. En daar kun jij bij helpen!

Hoe? Door deel te nemen aan het burgerpanel van het project AllThings.bioPRO! Als deelnemer van dit panel denk je met ons mee over een heuse Serious Game en een smartphone app over voedselverpakkingen gemaakt van biomassa, zogenaamde biobased voedselverpakkingen.

Doel van de app en de serious game
De app en de game halen informatie op over de wensen, behoeften en gewoontes van consumenten als het gaat om (biobased) voedselverpakkingen. Die informatie wordt gebruikt om de bio-economie verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd moeten de game en app gebruikers gaan informeren over de bio-economie: welke uit biomassa gemaakte alternatieven zijn er nu voor producten die gemaakt zijn van fossiele grondstoffen en welke keuze kan ik daarin dan maken?

Het burgerpanel
Als panellid draag je bij aan de transitie richting een bio-economie! Dit doe je door in elk geval deel te nemen aan vier sessies waarbij we ons richten op de wensen en behoeften van consumenten als het gaat om (biobased) voedselverpakkingen. In deze vier sessie werken we samen aan de missie van de te ontwikkelen game en app. Heb je de smaak te pakken? Leuk! In dat geval kun je deelnemen aan een tweetal workshops waarbij we de serious game en de app echt gaan vormgeven. Dit doen we samen met een groep experts op het gebied van voedselverpakkingen of biobased materialen en natuurlijk de gameontwikkelaar: Nurogames!

De eerste sessie zal plaatsvinden in maart 2021 en de laatste in juni 2022! Afhankelijk van jouw interesse en beschikbaarheid neem je aan twee of meer sessies deel. Hiervoor zal je tussen de 8 en de 20 uur kwijt zijn. Vanwege corona zullen de eerste sessies online gehouden worden. Kan er straks weer wat meer? Dan komen we graag live bij elkaar in Zwolle.

Meld je aan!
Dus: denk jij graag mee over de transitie richting een bio-economie? Of heb jij game-ervaring die je graag inzet voor een belangrijk maatschappelijk doeleinde? Meld je dan aan voor het burgerpanel van AllThings.bioPRO. Dit doe je door contact op te nemen met Ilse Jansen via jansen@natuurenmilieuoverijssel.nl. Wil je eerst wat meer informatie? Ook dan kun je contact opnemen met Ilse.

Over AllThings.bioPRO
In dit project werken de Natuur en Milieufederaties samen met 13 Europese partners aan een app en een serious game om de bio-economie aan terrein te laten winnen. In dit project komen komen vier thema’s aan bod: voedselverpakkingen van biomassa, duurzame mode, duurzame producten van biomassa voor kinderen en scholen, en banen en carrières in de bio-economie. Er wordt in vier Europese landen door acht verschillende burgerpanels en expertgroepen gewerkt aan deze thema’s. In Nederland gaan de Natuur en Milieufederaties samen met inwoners aan de slag met het thema voedselverpakkingen.