Proeftuin aardgasloze wijk van start in Assen

27 mei 2020

Proeftuin aardgasloze wijk van start in Assen

In 2050 moeten alle 7 miljoen huizen in Nederland aardgasvrij zijn. Dat is natuurlijk een hele klus. Om kennis en ervaring op te doen is de Rijksoverheid gestart met zogenaamde ‘proeftuinen’. In het hele land zijn er nu 27 proeftuinen gestart: wijken die geleidelijk overschakelen naar aardgasloze alternatieven. Eén van deze proeftuinen is de Larikswijk in Assen.

Beek en omgeving

Bewoners van 450 woningen in Beek en omgeving (binnen de Larikswijk) zitten in de eerste fase van het project. Vanuit het Drents Energieloket ondersteunen we de bewoners en informeren we hen over wat er allemaal komt kijken bij de verduurzaming van hun huizen.

Voordat de wijk aardgasloos kan worden, vermoedelijk met stadsverwarming, zullen bewoners eerst zelf de woningen stap voor stap gaan verduurzamen. Het gaat hierbij om het besparen van energie, het isoleren en duurzaam verwarmen van de woning en het duurzaam opwekken van energie. Bewoners zijn niet verplicht om mee te doen, maar worden wel gestimuleerd, bijvoorbeeld door informatie over verhoging van comfort, lagere energielasten bij het verduurzamen van woningen en inzicht in financiële mogelijkheden. De betaalbaarheid en ondersteuning voor bewoners staan voorop in het project.

Een sociaal proces

Bewoners van de Beek en omgeving kunnen de komende tijd deelnemen aan verschillende (online) adviesgesprekken en webinars – en er zullen wanneer mogelijk ook wijkacties worden georganiseerd door het Drents Energieloket, zoals een stoepkrijtactie en inloopspreekuur. Begin juni starten de eerste activiteiten. De focus in de Larikswijk ligt niet alleen bij energiebesparing. Het project richt zich ook op levensloopbestendig wonen, het verbeteren van (groen)voorzieningen in de wijk en onderlinge saamhorigheid.

Volgens wethouder Karin Dekker (GroenLinks) slaat Assen zo drie vliegen in één klap: “Huizen worden duurzaam, de bouwkundige kwaliteit gaat omhoog en we denken dat de contacten tussen de bewoners kunnen verbeteren doordat ze ideeën en ervaringen uitwisselen.’’