15 jaar Nacht van de Nacht

23 oktober 2019

15 jaar Nacht van de Nacht

Op zaterdag 26 oktober wordt voor de 15e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Op honderden plekken doven gemeenten,  bedrijven en organisaties de verlichting en op meer dan 500 plekken worden activiteiten in het donker georganiseerd.

Zo kun je in Drenthe een nachtelijke boottocht maken op het Leekstermeer, een speurtocht doen in een donker Wilhelminapark in Meppel of een meditatie in de natuur van de Onlanden. In heel Nederland openen forten en sterrenwachten hun deuren en in bijna alle provincies doven restaurants de verlichting en kun je dineren bij kaarslicht. De campagne groeide de afgelopen jaren uit tot een van de grootste maatschappelijke campagnes waarin honderden ngo’s, clubs, bedrijven en gemeenten samenwerken. Het afgelopen jaar trok de Nacht van de Nacht meer dan 45.000 bezoekers. De eerste gemeenten worden nu langzaam donkerder.

Successen

Vanaf de eerste Nacht van de Nacht in 2004 zijn veel concrete successen geboekt. Zo zijn honderden bedrijven en gemeenten overgegaan op duurzame verlichting. In bijna alle beleidsplannen van gemeenten is de visie “Donker waar het kan en licht waar het moet” overgenomen. En uit recent onderzoek blijkt dat de eerste gemeenten in Nederland na honderd jaar langzaam donkerder worden. Gemeenten schakelden niet alleen over op duurzame LED-verlichting. Ze dimmen steeds vaker laat in de avond en doven lichten waar het kan in de nacht, schermen lichten beter af en onderzoeken waar verlichting weg kan. Monumenten worden vaker sfeervol van binnenuit verlicht in plaats van met veel spots van onderaf.

Govert Schilling, vanaf de begintijd ambassadeur: “Ik ben me steeds meer gaan realiseren hoe belangrijk de Nacht van de Nacht is. Het gaat niet alleen over mooie sterrenhemels of duurzaamheid. Het gaat ook over gezondheid voor mensen, voor dieren, over het klimaat en besparen van CO2-uitstoot en geld. Mooi dat steeds meer bedrijven en gemeenten het idee omarmen en lichten blijvend doven.”

Schaduwkant van licht

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Hele generaties groeien op zonder te kunnen zien hoe mooi de sterrenhemel is en wat ons plekje in het heelal is. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Te veel verlichting is niet goed voor de gezondheid.

Melatonine, een hormoon dat alleen in het donker wordt aangemaakt, versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker. Door overmatige verlichting raakt de biologische klok verstoord. Koolmezen gaan eerder broeden in een lichte omgeving waardoor de jongen te vroeg worden geboren. In een tijd waar er niet genoeg voedsel te vinden is. Honderdduizenden trekvogels raken in de war door het licht van boortorens en vliegen er oneindig veel rondjes omheen tot ze dood neerstorten. Op veel plekken kan het donkerder. Beter voor ons, de aarde, de dieren, de sterrenhemel en het bespaart ook nog eens veel geld en energie.