11 nieuwe Energieboswachters in Drenthe

5 juni 2024

11 nieuwe Energieboswachters in Drenthe 

De Drentse natuur krijgt vanaf vandaag hulp van 11 nieuwe energieboswachters! Zij waken over de natuur in Drenthe op plekken waar zonneparken tot stand komen. Op die manier kan de energietransitie in volle gang doorgaan, terwijl ondertussen de rijkdom aan leven kan groeien en bloeien.

Wat doet een Energieboswachter

Energieboswachters gaan onder andere om tafel met gemeentes en energiecoöperaties, om inhoudelijk advies te geven voor een nieuw zonnepark. Zij weten precies wat je kunt doen in een zonnepark om de natuur te versterken, zoals: ruimte voor bomen en struiken, plekken voor vogels om te broeden en graslanden vol met bloemen. Ook hebben ze veel lokale kennis en kunnen echte verbinders zijn in de buurt.

Groene energie en meer natuur gaan hand in hand

Al 4 jaar op rij worden er Energieboswachters opgeleid in Nederland, in Drenthe gaven we de training dit jaar voor het eerst. De deelnemers zijn vaak betrokken bewoners of leden van lokale vrijwilligersgroepen, die zich graag inzetten voor zonneparken waarin de natuur haar vrije gang kan gaan. Binnen de training werden kennissessies gehouden en praktijkopdrachten gemaakt.

Ook namen de deelnemers een kijkje in de Energietuin Assen-Zuid: een prachtig voorbeeld waar ze met eigen ogen konden zien wat er allemaal mogelijk is om de natuur te versterken in een zonnepark. Veel boswachters waren blij met de training: “Ik heb veel trainingen gedaan maar nog nooit zo veel geleerd als in deze training! Dank je wel!” was één van de reacties.

Samenwerken met Energieboswachters

Wil je gebruikmaken van de kennis en kunde van een Energieboswachter? Via www.energieboswachter.nl kun je een contactformulier invullen, waarna je in contact kunt worden gebracht met een Energieboswachter bij jou in de buurt. Op dit moment zijn er 314 Energieboswachters actief in heel Nederland, waarvan 11 in Drenthe.

Tags:

Vragen?

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe