Groene ruimte – Zelf aan de slag

Zelf aan de slag

Drenthe is een provincie met een rijke natuur, een mooi landschap en een relatief gezond milieu. Maar helaas gaat de biodiversiteit en de landschapskwaliteit nog steeds achteruit. Ook is de milieukwaliteit onvoldoende. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om zelf bij te dragen aan een groener, mooier en duurzamer Drenthe. 

Plant een boom 

Bomen leggen CO2 vast, leveren een bijdrage aan de biodiversiteit en landschapskwaliteit en zorgen voor schaduw, verkoeling en schone lucht. Voldoende redenen dus om bomen te planten. Maar hoe doe je dat? Welke bomen en struiken horen in Drenthe thuis? En waar kun je advies of financiering voor de aanschaf van bomen krijgen?

Vergroen je tuin of balkon

De afname van de rijkdom aan dieren en planten gaat erg snel. Gelukkig werken allerlei partijen aan herstel van de biodiversiteit in Drenthe. Alles wat jij in jouw achtertuin of op je balkon doet, helpt ook mee.

  • Lees hoe je jouw tuin of balkon kan vergroenen

    Door de biodiversiteitswijzer te doen kun je zien hoe je jouw tuin of balkon groener kunt maken.
    Een groene tuin helpt, naast dat het de biodiversiteit vergroot, ook om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Een groene tuin leidt tot minder wateroverlast en voorkomt verdroging, omdat het regenwater in de bodem zakt in plaats van onnodig naar het riool wordt afgevoerd. Tenslotte zorgt een groene tuin voor verkoeling in hete zomers. Op de site van Stichting Steenbreek vind je tuintips en voorbeelden van Steenbreekacties.

Ga voor gifvrij tuinieren

Het Drentse water is vervuild met bestrijdingsmiddelen. Vervuild water vormt een bedreiging voor onze drinkwatervoorziening en voor planten en dieren die in Drentse beken voorkomen. Ook particulieren gebruiken bestrijdingsmiddelen op hun stoep of in hun tuin. Dat is helemaal niet nodig, want er zijn allerlei alternatieven beschikbaar. Door gifvrij te tuinieren help je de waterkwaliteit in Drenthe te verbeteren.