Energie en klimaat – Zelf aan de slag

Zelf aan de slag

Je wilt je woning energiezuinig of energieneutraal maken. Maar welke stappen kun je zetten? Waar begin je? En is er mogelijk subsidie beschikbaar? Veel woningeigenaren die aan de slag willen zien door de bomen het bos niet meer. Wij helpen je graag bij het vinden van de beste manier om jouw woning te verduurzamen en de subsidies die daarbij van pas kunnen komen.  

Ik wil mijn huis verduurzamen

Het verduurzamen van je huis start met het maken van een stappenplan dat bij jouw situatie past. De meest logische volgorde is om te beginnen met energie besparen door middel van kleine besparende maatregelen. Vervolgens kun je aan de slag met isoleren, om nog minder energie te verbruiken. De laatste stap is het zelf opwekken van energie.

 • Stap 1: Besparen met kleine maatregelen

  De energie die je niet verbruikt hoef je ook niet in te kopen of op te wekken. Kijk daarom altijd eerst naar manieren om je energieverbruik zo laag mogelijk te krijgen. Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren in huis dichtdoen, korter douchen, lampen uitdoen en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op je energierekening! Het Drents Energieloket heeft een stappenplan gemaakt. Bij stap 1 vind je alle kleine maatregelen die je kan nemen om te besparen op een simpele en goedkope manier. En kijk ook eens bij de klustips van het Drents Energieloket. Daar worden de kleine maatregelen verder uitgelegd en staan beschrijvingen van hoe je bepaalde producten aanbrengt of gebruikt.  

 • Stap 2: Isoleren

  Na het laaghangende fruit is het tijd om je woning goed te isoleren. Het verschilt per woningtype met welk soort isolatie je het beste kan beginnen. Jaren ’20 woningen en woningen van voor die tijd kunnen het beste beginnen met voorzetwanden en daarna zo snel mogelijk met het vervangen van enkel glas. Daarna is het in veel gevallen slim om de vloer beneden begane grond aan te pakken. Als laatste is de bovenverdieping aan de beurt. Wanneer je op zolder leeft of slaapt is het verstandig het dak te isoleren, maar als de zolder als vliering of opslag wordt gebruikt kun je beter voor zoldervloersiolatie gaan.  

  Woningen die gebouwd zijn tussen de jaren ’30 en 1975 doen er goed aan om te beginnen met spouwmuurisolatie en daarna de vloer aan te pakken. Vervolgens moet je je afvragen waar je het meeste leeft. Verwarm je de bovenverdieping veel dan is het slim om het dak te isoleren of voor zoldervloerisolatie te gaan. Als je voldoende spaargeld hebt kun je het beste overal in huis je glas laten vervangen door isolerend glas. Mocht je budget niet toereikend zijn dan is het slim om dit eerst beneden te doen. Lees in het stappenplan van het Drents Energieloket meer over de verschillende isolatie-opties bij stap 2. 

  Of bekijk hier het webinar over “Natuurvriendelijk Isoleren“.

 • Het Drents Energieloket en andere sites

  Bij het Drents Energieloket kun je terecht met vragen over:  

  • Isolatie: gevel-, dak-, vloer- en glasisolatie.  
  • Zonne-energie: zonnepanelen en zonneboilers.  
  • Duurzame verwarming: warmtepompen en infraroodverwarming.  
  • Financieringsmogelijkheden: leningen en subsidies voor energiebesparende maatregelen.  
  • Energieneutraal wonen: welke stappen zijn er nodig om dit te bereiken.  
  • Ervaringsverhalen: voorbeelden hoe andere bewoners aan de slag zijn gegaan. 

  Het Drents Energieloket denkt graag mee, geeft informatie en beantwoordt je vragen via telefoon en mail en op bijeenkomsten in de provincie. Het loket is onafhankelijk en niet gelieerd aan bedrijven, maar helpt je verder met een goede keuze voor maatregelen die bij jouw situatie passen. Neem hier contact op met het Drents Energieloket.   

  Naast het Drents Energieloket zijn er meerdere landelijke online platforms waar je met je vraag naartoe kunt:
  HIER – helpt je met de energietransitie.
  Milieucentraal – is een praktische gids voor elke duurzame stap. 

Ik wil anderen helpen en inspireren

Werk jij graag mee aan een energieneutraal Drenthe? Kom dan in actie en help anderen om duurzamer te wonen. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als energiecoach, je ervaringen delen als ambassadeur of je voordeur openzetten en zo anderen inspireren. Wil je liever samen werken aan de energietransitie en in je wijk, buurt of dorp aan de gang? Kijk dan binnen ons servicepunt eens bij de pagina Samen aan de slag.

 • Ik wil energiecoach worden

  Als energiecoach kom je de bij mensen thuis en geef je tips en informatie over alle onderdelen waarmee ze energie kunnen besparen. Je kunt hierbij denken aan de energierekening, welke isolerende maatregelen een optie kunnen zijn en het energieverbruik van apparaten, installaties en verlichting. Om energiecoach te worden volg je een korte opleiding, waarna je aan de slag kan. Kijk hier hoe je je kunt aanmelden.