Circulair – Zelf aan de slag

Zelf aan de slag in je eigen huishouden

In het Drenthe van de toekomst gebruiken we minder grondstoffen en ruimte om in onze behoefte te voorzien. Alles wat we doen en laten is in balans met de natuur om ons heen. Toch stijgt de impact van ons huidige grondstoffengebruik op dit moment helaas nog, maar er is goed nieuws! Er zijn verschillende manieren om een positieve bijdrage te leveren. 

Doe de voetafdruk test

Alles wat je gebruikt is ooit geleverd door de aarde. Van de ruimte en grond die nodig is om voedsel te verbouwen tot het hout van je keukentafel. Per persoon zijn er ieder jaar omgerekend ongeveer vier voetbalvelden aan ruimte beschikbaar voor onze consumptie. Dat is het aantal waarbij we op een gezonde manier met de natuur samenwerken en ruimte laten voor herstel én bloei. De gemiddelde Nederlander gebruikt er wel twaalf(!).

 • Hoe groot is jouw voetafdruk?

  Wil je weten hoeveel voetbalvelden jij gebruikt? De Natuur en Milieufederaties hebben een Circulaire Voetafdrukscan ontwikkeld, waarmee je kunt zien hoe groot jouw voetafdruk is – en wat je kunt doen om die impact te verkleinen. 

  Doe de test!

Circulair bouwen of verbouwen

Ga jij op korte termijn iets nieuws bouwen – of je bestaande huis verbouwen? Dan kun je een serieus steentje bijdragen door slim te ontwerpen en bewust op zoek te gaan naar circulaire bouwmaterialen. Er is al meer mogelijk dan je misschien denkt. 

 • Slim ontwerpen

  Denk samen met je aannemer na over de losmaakbaarheid van wat je gaat bouwen. Kun je balken, muren en kozijnen bijvoorbeeld gemakkelijk losmaken als de ruimte in de toekomst opnieuw ingedeeld moet worden? Kunnen onderdelen dan zonder schade opnieuw worden geïnstalleerd? Zo voorkom je extra afval, werk en kosten in de toekomst.

Delen en repareren

Veel spullen, bijvoorbeeld auto’s en boormachines, staan meer dan 95% van de tijd stil. Dat kost onnodig geld, grondstoffen en ruimte in en om het huis. Door te delen en te repareren worden producten veel intensiever en langer gebruikt en zijn er dus veel minder van nodig. 

Koop tweedehands, lokaal of circulair

Heb je toch echt iets nodig? Ga dan voor de bewuste keuze. Er zijn verschillende leuke opties, afhankelijk van wat jij nodig hebt. We hebben handige flyers gemaakt voor iedereen die nieuwsgierig is naar goede alternatieven en tips voor producten met een hoge impact zoals cosmetica, interieurartikelen en kleding

 • Tweedehands

  Vaak ben je hier al in meer of mindere mate mee bezig, bijvoorbeeld omdat ‘vintage’ helemaal jouw ding is. Je had er misschien nog niet bij stilgestaan dat dit ook goed is voor een duurzame circulaire economie. Houd wel in je achterhoofd dat het kopen van bijvoorbeeld kleding via een platform als Vinted alléén duurzaam is als je het vaker draagt.