Circulair – Samen aan de slag

Impact maken met de buurt

In het Drenthe van de toekomst gebruiken we minder grondstoffen en ruimte om in onze behoefte te voorzien. Alles wat we doen en laten is in balans met de natuur om ons heen. Helaas stijgt de impact van ons huidige grondstoffengebruik op dit moment nog steeds, maar we hebben goed nieuws! Er zijn verschillende manieren om een positieve bijdrage te leveren. 

Delen

Spullen delen, ruilen en doorgeven levert veel grondstof- en milieuwinst op. ‘Spullen’ zijn in ons dagelijks leven namelijk het meest milieubelastend. Dat komt omdat bijvoorbeeld boormachines in hun hele ‘leven’ maar een paar minuten draaien. Auto’s? Die staan eigenlijk 95% van de tijd stil. Zonde van alle grondstoffen! Wanneer je spullen deelt met de buurt zorg jij er op een leuke manier voor dat je minder nodig hebt, meer geld overhoudt én bijvoorbeeld minder verpakkingen gebruikt.   

  • Delen met de buurt

    Bij een circulair deel- of ruilinitiatief trek je samen met buren uit je wijk, straat of dorp op om minder spullen te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een centrale plek inrichting waar iedereen terecht kan om gereedschap of speelgoed te halen. Op die manier hoeft niemand deze producten meer voor zichzelf aan te schaffen. Delen en ruilen kent super veel verschillende vormen. Zo kun je je (tuin)gereedschap, keukenapparaten, moestuin of fietsen en auto’s met elkaar delen. Er is dus altijd een initiatief dat bij jou en je buren past.  

    Op deze pagina vind je een handige inspiratiekaart 

    Waar kun je beginnen? 

    1. Onderzoek of er al een deelinitiatief actief is in jouw buurt. Wellicht hoef je geen nieuwe groep te starten en kun je je gewoon aansluiten of gebruik van maken van een bestaand initiatief. Neem bijvoorbeeld contact op met een lokale energiecoöperatie, vereniging of bewonersgroep.  
    2. Is er in jouw buurt nog geen initiatief te vinden? Dan kan je zelf een groepje bij elkaar brengen. Vraag je buren eens wat zij denken van een deelinitiatief, klop aan bij het buurthuis, de bewonersvereniging of de plaatselijke sportclub. Begin met een kleine groep enthousiastelingen en probeer het uit! 
    3. Er zijn steeds meer online platforms om samen spullen te delen. Denk bijvoorbeeld aan Peerby of Snappcar. Voor sommige mensen is dit een prettige manier om te beginnen.  

    Hulp nodig?

    Hulp nodig bij een opzetten van een initiatief? Er liggen diverse checklists, enquêtes, communicatiemiddelen, rekentips en voorbeeldplannen gratis voor je klaar. Vraag ze hier aan!   

Start een repaircafé

Vaak worden producten weggegooid terwijl ze makkelijk langer meekunnen. Zonde! Dit wordt nog dikwijls in de hand gewerkt door producenten die de reparatiekosten van een item disproportioneel duur maken ten opzichte van een nieuw product. Gelukkig zijn er steeds meer Repair Cafés in Nederland, waar gratis wordt gerepareerd op buurtniveau. 

  • Lees meer

    Is er nog geen in jouw buurt? Misschien kan je samen met buren er zelf één starten. Misschien ben je handig en kun jij zelf vrijwilligerswerk doen. Repair Café International ondersteunt lokale groepen bij het opstarten van hun eigen Repair Café. Voor een eenmalige vrijwillige bijdrage bieden ze een digitaal startpakket aan. Kijk hier voor meer informatie.

Gezamenlijk inkopen

Door samen, slim en georganiseerd in te kopen voorkom je onnodige vervoersbewegingen. Of dat nou je eigen auto is of het bestelbusje van de leverancier – het zorgt hoe dan ook voor minder brandstofgebruik en uitstoot. Daarnaast is het inkopen van grotere hoeveelheden ideaal om afscheid te nemen van als die nare, ongewenste kleine (plastic) verpakkingen en folies. Dat scheelt een berg! 

  • Lees meer

    Organiseer samen met een klein groepje buren een alternatieve manier om gezamenlijk in te kopen – die voor jullie werkt. Je zou bijvoorbeeld een gezamenlijk afleverpunt voor Pieter Pot (of een andere winkel) kunnen inrichten in een garage of schuur. We raden wel aan om juist zoveel mogelijk lokaal te kopen. Zo blijft de waarde in jouw omgeving. Het is voor lokale ondernemers bovendien vaak makkelijker (en leuk!) om samen te werken met een dergelijk initiatief.

Inzamelen

In steeds meer wijken worden inzamelpunten opgestart om afvalstromen beter te organiseren en hergebruik/recycling te stimuleren. Zo sorteer je samen verschillende soorten grondstoffen, die later weer hoogwaardig kunnen worden hergebruikt. Je kan bij voorbeeld denken aan brood, luiers, plastic doppen en kleding. Maar wie weet is er in jouw buurt nog een ander mooi voorbeeld om impact mee te maken!

  • Voorbeelden

    Brood is één van de meest weggegooide voedingsproducten. In Rotterdam en Amsterdam hebben ze een nuttige toepassing gevonden voor deze grote reststroom: droog brood fermenteren tot biogas. Door deze grondstofstroom apart in te zamelen kun je er samen met je buurt voor zorgen dat deze toch nog een hoogwaardige bestemming krijgt. 

    Plastic doppen zijn ook een praktisch voorbeeld. Dopjes zijn van een ander kunststof dan flesjes. Daardoor smelt het op een andere temperatuur, en dat is lastig bij het recyclingproces. Apart recyclen is daardoor goedkoper en efficiënter. Je kunt denken aan doppen van zuivelpakken, frisdrankflessen of pindakaasdeksels. 

 

Het is interessant om te kijken wat er in jouw buurt veel overblijft of wordt weggegooid. Op een centraal punt kan dit dan wellicht apart met de buurt worden ingezameld. Bijvoorbeeld bij een school, buurthuis, supermarkt of bijvoorbeeld een vestiging van Welzijnswerk.