Circulair – Kennis

Ik wil me verder verdiepen

In het Drenthe van de toekomst gebruiken we minder grondstoffen en minder ruimte om in onze behoefte te voorzien. Alles wat we doen en laten is in balans met de natuur om ons heen. Als jij zo’n circulaire samenleving een warm hart toedraagt en meer wil lezen over hoe we daar komen, dan ben je hier op de juiste plek.  

Hoe jij (met je wijk, buurt of straat) impact kan maken

Wist je dat de totale milieu-impact van gekochte spullen per Nederlander nog hoger ligt dan die van vleesconsumptie? En twee keer zo hoog als dat van autokilometers én vliegreizen bij elkaar? Dat betekent dat je wel degelijk een groot verschil kan maken in jouw dagelijkse doen en laten. Lees hier meer over de verborgen impact van spullen…   

  • De oplossing…

    De oplossing is wat ons betreft niet ‘per Nederlander’. Een deeleconomie bijvoorbeeld, doe je met elkaar. Als samenleving zullen we ook samen andere keuzes moeten maken.

    Bijvoorbeeld door coöperatieve organisatievormen te stimuleren en te zorgen dat iedereen toegang heeft tot openbare voorzieningen. Maar deze lokale organisatiekracht heeft nog meer voordelen. Want op die manier blijven geld en betekenisvol werk in de buurt. En niet onbelangrijk: inwoners kennen als geen ander de natuur in hun ‘achtertuin’ en weten die op waarde te schatten. Juist in jouw regio of gemeente kunnen dus de goede ‘groene’ beslissingen worden gemaakt. 

    Wil je meer weten over onderzoek naar de kracht van (lokale) samenwerking? Lees dan bijvoorbeeld eens The Evolution of Cooperation van Robert Axelrod.

Onderzoek naar een circulaire samenleving en de planeet

Uiteindelijk is het doel van een circulaire samenleving simpel: ons doen en laten in balans brengen met de natuur. Maar wat betekent dat precies? Wat is die natuurlijke draagkracht en hoever zitten we daar eigenlijk overheen? Het Stockholm Resilience Centre deed en doet hier uitvoerig onderzoek naar. Het onderzoek gaat over wat planetaire grenzen zijn en welke daarvan al zijn overschreden.  

De Donut van sociale en planetaire grenzen

De University of Leeds creëerde een tool waarmee je de prestaties van landen kunt bekijken middels de Donut van sociale en planetaire grenzen. Ook kun je zien hoe landen zich tot elkaar verhouden. Uitspraken als: “Zolang China zoveel uitstoot, heeft het geen zin dat wij iets doen”, is met deze tool gemakkelijk te ontkrachten…  

Verder lezen?

Wil je nog een stapje verder gaan en je verdiepen in de theorie? Lees hier dan eens over de Jevons Paradox, over waarom alleen technische oplossingen en innovatie die duurzame wereld niet dichterbij gaan brengen. Nieuwsgierig waarom veel wetenschappers en de hoofdeconoom van de Triodosbank denken dat de focus van onze samenleving op economische groei onhoudbaar is? Daarover lees je hier meer.