Achter de voordeur van Petra Wijnsema

Achter de voordeur van Petra Wijnsema – ‘Die wadi is altijd een beetje in mijn hoofd blijven hangen’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Petra Wijnsema zet haar voordeur virtueel voor je open. Zij renoveerde haar tuin en besloot een wadi aan te leggen. Lees haar verhaal hieronder en laat je inspireren!

Tijdens het maken van een reportage voor RTV Drenthe over water vasthouden in de tuin, ziet Petra voor het eerst een wadi. ,,Iemand uit Eext had die zelf aangelegd”, vertelt Petra, oud-energiecoach uit Rolde. Een wadi is een laaggelegen zone in het gras die dient als infiltratievoorziening voor regenwater. Het water wordt niet op het riool gestort, maar komt in de wadi terecht. Vervolgens wordt het water langzaam aan de bodem afgegeven. Hierdoor hoef je de tuin minder vaak te sproeien.

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Een wadi in plaats van een trampoline

,,Die wadi in Eext is altijd een beetje blijven hangen in mijn hoofd.” Na een grote storm besluit Petra haar eigen tuin te renoveren. ,,We haalden de trampoline eruit en ik dacht: ‘De kuil die de trampoline achterlaat, is al bijna een wadi.’ Toen heb ik de wanden met dikkere keien bedekt tegen erosie en een paar zakken grint op de bodem gestort. Ook heb ik planten gepoot die van water houden. Vervolgens heb ik de regenpijp er naartoe laten leggen. Het kostte weinig moeite om het te maken en nu heb ik er verder geen onderhoud meer aan.” En het werkt, want na een flinke stortbui staat er een klein laagje water in de wadi.

In het kader van duurzaamheid, doet Petra vrijwel niks aan haar voortuin. ,,Ik maai daar een keer per jaar. Voor de rest laat ik de boel de boel. Er komen ieder jaar meer verschillende beestjes en bloemen. Zo ontstaat er meer biodiversiteit. Het is mijn experiment.”

Meer weten?

Heb je een vraag aan Petra Wijnsema? Stuur een mailtje naar info@nmfdrenthe.nl en we brengen je met haar in contact.

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan