Achter de voordeur van Maik van Lommel

Achter de voordeur van Maik van Lommel – ‘Een natuurlijke tuin nodigt veel dieren uit’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Maik van Lommel zet haar voordeur virtueel voor je open. Ze heeft misschien een kleine stadstuin, maar dat weerhoudt haar niet om deze aantrekkelijk te maken voor verschillende dieren. Lees haar verhaal hieronder en laat je inspireren!

Een onderhoudsarme tuin. Daarvan geniet Maik elke dag. En nee, ze heeft haar niet van stoep tot gevel betegeld. Integendeel! Het wemelt er van de planten en grassen. “Ik vind het erg mooi om te werken mét de natuur. Dat betekent dat ik niet te snel ingrijp als planten een andere plek in de tuin zoeken, of als ze wat gaan woekeren, of als er spontaan nieuwe soorten komen.”

Rijk aan leven

Ze is al meer dan 35 jaar adviseur ecologie en duurzaamheid bij de gemeente Assen, en runt daarnaast haar natuurtuin-ontwerpbureau. Haar liefde voor tuinen en de fascinatie voor de tuin als een levend systeem met relaties tussen bodem, planten en dieren, maakt dat ze haar kennis en enthousiasme graag overbrengt op anderen. “Ik word er erg blij van als ik mensen kan helpen bij het geven van ruimte aan dieren en planten in hun tuin. Een natuurlijke tuin nodigt veel dieren uit, zoals vlinders, libellen, salamanders, egels en natuurlijk veel vogels. Door te werken met verschillende tuinmilieus wordt een tuin gevarieerd en rijk aan leven. Door mensen inzicht te geven in de kringloopprocessen in de tuin leer je ze op een andere manier naar de tuin kijken: van een decor wordt het ineens een levend systeem.”

[Tekst gaat verder na afbeelding]

Mini-tuinmilieutjes

Zelf heeft ze een kleine stadstuin, maar dat heeft haar er niet van weerhouden plaats in de ruimen voor meerdere ‘mini-tuinmilieutjes’, zoals water, moeras, bos, haag, schaduwborder, vlinderborder, stapelmuurtjes, insectenhotel en nog veel meer. “Dit zorgt ervoor dat ik veel natuurgasten heb waaronder veel soorten vogels, insecten, kikkers en salamanders, maar ook eekhoorns komen regelmatig even langs.”

Meer weten?

Benieuwd naar de tuin van Maik? Ze geeft rondleidingen door haar tuin. Check haar website: www.maiktuinen.nl.

Op zoek naar meer inspiratie, zoals weelderige tuinen, kangoeroewoningen of een tweedehands inboedel?

Klik dan hier