Achter de voordeur van Jan en Gea Silljé

Achter de voordeur van Jan en Gea Silljé – ‘De verandering van de wereld begint bij jezelf’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Jan en Gea Silljé lieten afgelopen jaar hun nieuwe woning in Assen bouwen. In hun ecologische tuin hebben zij een wadi aan laten aanleggenMet deze duurzame woning komt Jan Silljés droom uit. Lees hun verhaal hieronder en laat je inspireren!

Een wadi is een natuurlijke infiltratievoorziening waar het teveel aan regenwater in wordt opgeslagen. ,,We hebben een ondiepe plek in de tuin laten graven. Hierdoor loopt het regenwater niet weg en krijgt het de kans in de grond te zakken, legt Jan uit. Een leuke bijkomstigheid is de dieren die eropaf komen. ,,Er badderen vogels in de wadi, er komen kikkers langs, en soms vind je pootafdrukken van andere dierlijke bezoekers.”

De buurtwadi

De buurt waar het stel woont heeft ook een gezamenlijke wadi. Het water komt via de daken en wegen terecht in de opvangplek die zich middenin de hoefijzervormige straat bevindt. De buurtwadi.

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Een huis dat ademt

De basis van de nieuwbouwwoning van Jan en Gea is een houtskelet. De buitengevels zijn ook van verduurzaamd Siberisch lariks. ,,We wilden zo weinig mogelijk steen, staal of kunststof gebruiken. De wanden zijn afgewerkt met berken-multiplex platen. Het hout creëert een fijne sfeer en zorgt ervoor dat je in een huis woon dat ademt.”

Alles in de woning draait op elektra. Er is een warmtepomp en een terugwininstallatie voor de ventilatie geïnstalleerd. Op het dak liggen 28 zonnepanelen die deze zomer hun nut bewezen. ,,We zijn mede door de zonnige zomer volledig energieneutraal.”

Begin bij jezelf

,,Het was voor mij een droom om een duurzaam huis te laten bouwen. Want hoe wij met de aarde omgaan lijkt nergens op. En je kunt niet alleen maar blijven wijzen naar de politiek. De verandering van de wereld begint bij jezelf.”

Op zoek naar meer inspiratie, zoals weelderige tuinen, kangoeroewoningen of een tweedehands inboedel?

Klik dan hier