Achter de voordeur van Ernst Ferro

Achter de voordeur van Ernst Ferro – ‘We wilden zelfvoorzienend zijn’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Ernst Ferro zet zijn voordeur virtueel voor je open. Hij heeft een tuin van 1300 vierkante meter vol planten, bomen en struiken. Lees zijn verhaal hieronder en laat je inspireren!

Toen Ernst en zijn gezin in de nieuwe woning trok, wisten ze een ding zeker: de tuin zouden ze helemaal naar hun hand zetten. En zo geschiedde. De 1300 vierkante meter om huis stond al snel vol planten, bomen en struiken. Hiervoor woonde de familie Ferro in Leiden, waar de mogelijkheden veel geringer waren op dit vlak. ,,We woonden daar in een hoekhuis, met een postzegel als tuin. Toen we hier in 2018 naartoe verhuisden, wilden we een soort voedselbos aanleggen. Op basis van permacultuur.”

Wildbloeiend geheel

Waar er voor hun komst een paar plantjes groeiden en een grasmat lag, daar transformeerde Ernst de tuin tot een wildbloeiend geheel. Planten, struiken, bomen; van alles schiet er wortel. ,,We wilden het hier zelfvoorzienend maken. Onze eigen producten kunnen eten. En dat is gelukt. Blauwe bessen, appels, peren, bramen, frambozen, het groeit hier allemaal”, zegt Ernst, die geen kunstmest of pesticiden gebruikt. ,,Dat is zowel onnodig, als ongezond.”

Hij vertelt dat een deel van de tuin op de gok is ingericht. Wel houdt hij rekening met een aantal basisregels. ,,Als je bijvoorbeeld een kruidenspiraal hebt, plaats je de plantjes die het minst water nodig hebben boven. En natuurlijk planten die veel zon nodig hebben, die plaats je op het zuiden. Het geeft echt een geweldig gevoel om op die manier leven om je huis te creëren.”

Meer weten?

Heb je vragen over de tuin van Ernst Ferro, mail hem dan gerust.

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan