Achter de voordeur van Theo Geurts

Achter de voordeur van Theo Geurts – ‘Met simpele aanpassingen heb je geen warmtepomp nodig’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Theo Geurts zet zijn voordeur virtueel voor je open. Hij is veel op pad met zijn camperbusje met zonnepanelen en zijn huis uit 1936 is gasvrij. Lees zijn verhaal hieronder en laat je inspireren!

Op pad gaan met een camperbusje kan naast geestelijke energie, ook letterlijk energie opleveren. Theo liet er zonnepanelen op plaatsen, en maakte zo handig gebruik van de techniek en moeder natuur. ,,Voor mijn vrouw en ik vertrokken hoorde ik allemaal wildwestverhalen over het reizen met panelen. ‘Je moet dat busje constant aan de stroom leggen’, werd me verteld. Dat bleek helemaal niet het geval te zijn. Het bleek juist erg productief”, zegt de inwoner van Nieuw-Amsterdam. En dat zette hem aan het denken. Hoe rendabel zou het dan eigenlijk zijn om panelen op het dak van zijn huis te plaatsen? ,,Door dat te doen zijn we nu energieneutraal.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Gasleidingen laten verwijderen

Theo kocht een huis dat gebouwd is in 1936. Hij liet op het dak dertig zwarte zonnepanelen van 65 centimeter breed leggen. Vijftien voor en vijftien achter. ,,Deze liggen tussen de donkere dankpannen, zodat ze niet erg opvallen. Jaarlijks hebben we een rendement van tachtig procent. Wat in mijn geval resulteert in een kleine 4000 Kwh. De hoeveelheid die we in een jaar ook ongeveer gebruiken. Dat is toch niet onaardig.”

Gas gebruikt Theo sinds 2017 niet meer. De leidingen heeft hij laten verwijderen. ,,Met de gewonnen elektra maak ik onder meer gebruik van elektrische vloerverwarming, een elektrische boiler, en inductie.”

Een paar simpele ingrepen

Het huis hebben Theo en zijn vrouw voorzien van dak-, spouwmuur- en vloerisolatie. En ook de buitenmuren kwamen aan de beurt. ,,Al snel werd duidelijk dat we die investering snel hadden terugverdiend”, zegt hij, die blij is met de keuzes die hij in huis heeft gemaakt. ,,Wij tonen aan dat je met een paar simpele ingrepen geen warmtepomp nodig hebt.”

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan