Achter de voordeur van Rob Vinke en Simone van Dijk

Achter de voordeur van Rob Vinke en Simone van Dijk – ‘Begin klein en houd vol’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Rob en Simone zetten hun voordeur virtueel voor je open. Ze begonnen met kleine stapjes en hebben inmiddels een energiezuinig huis. Lees hun verhaal hieronder en laat je inspireren!

De overweldigend mooie natuur lonkt. En dus besluiten Rob en Simone midden-Nederland te verruilen voor Drenthe. Het echtpaar neemt intrek in een energie slurpende woning uit 1999. “Toen wij hier veertien jaar geleden introkken, hebben we stap voor stap veranderingen doorgevoerd. Inmiddels is het huis energiezuinig”, vertelt Rob uit Borger. “Mijn motto is: begin klein en houd vol. Onderneem constant kleine stappen om jouw woning meer energiezuinig te maken. Vervang gloeilampen en plak tochtstrips. Het belangrijkste is om niet stil te vallen.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Kijk eerst naar kleine aanpassingen

“Hoe minder je verbruikt, hoe minder je hoeft op te wekken. Dus ben ik alle elektrische apparaten nagegaan. De oude apparaten heb ik vervangen voor apparaten met het label A+ of AA+. De tweede stap is het aanpakken van de stand-by apparaten. Je staat ervan te kijken hoe vaak iets stand-by staat. De derde stap is het terugschroeven van de maximale stand van de apparaten. Een diepvries kan bijvoorbeeld tot -27 graden Celsius, maar -16 graden Celsius is voldoende om eten in te vriezen.” Hoewel het begint met kleine aanpassingen, zijn er ook grote maatregelen getroffen. Het echtpaar is inmiddels van het gas af. “We hebben twee warmtepompen die worden aangedreven door zonnepanelen.”

Iets teruggeven aan de natuur

Rob en Simone zijn doordrongen van hun verantwoordelijkheid voor de omgeving. Zowel de tuin, als het huis dragen bij aan die verantwoordelijkheid. “We denken goed na over wat we willen voor de insecten en vogels. Zo heb ik het gevoel dat we iets teruggeven aan de natuur.”

Meer weten?

Heb je een vraag aan Rob en Simone? Stuur een mailtje naar info@nmfdrenthe.nl. Dan brengen wij je met hen in contact.

Op zoek naar meer inspiratie, zoals weelderige tuinen, kangoeroewoningen of een tweedehands inboedel?

Klik dan hier