Achter de voordeur van Richard en Evelien Witterland

Achter de voordeur van Richard en Evelien Witterland – ‘We maken er een sport van om de kosten laag te houden’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Richard en Evelien Witterland zetten hun voordeur virtueel voor je open! Waar ze eerst vooral bezig waren met de esthetiek van hun huis, daar richtten ze de blik later op het duurzaamheidsaspect. Lees hun verhaal hieronder en laat je inspireren!

Een mooie keuken en een nieuwe schutting, daar lagen de prioriteiten toen Richard en Evelien hun huis in Assen kochten. Na een paar jaar kwam ook duurzaamheid om de hoek kijken. Acht zonnepanelen werden aangeschaft en er werd gekozen voor koken op inductie. ,,Het milieu is zeker belangrijk, maar eigenlijk hebben we vooral geïnvesteerd om de energiekosten zo laag mogelijk te houden.” Daarin zijn ze geslaagd: ze draaien momenteel quitte op elektra.

Cv-ketel op ecostand

,,Toen de energiekosten afgelopen jaar enorm stegen, zijn we zuiniger aan gaan doen. Voortaan douchen we iets korter en handen wassen met warm water doen we bijvoorbeeld ook niet meer.” Ze kijken bijna dagelijks op de app om te zien hoeveel ze hebben verbruikt en opgewekt. Zo zag het stel op vakantie dat er iedere dag een euro aan gas werd verbruikt, terwijl ze niet thuis waren. ,,Door te googelen kwamen we erachter dat dit door een instelling van de cv-ketel komt. Als de ketel op de comfortstand staat, houdt deze het water constant warm, zodat het klaar is voor gebruik. Dit kun je veranderen door de ketel op de eco-stand zetten. Veel mensen weten dat niet.”

Verder zijn ze aan het kijken naar infrarood-panelen. Op die manier kunnen zij alleen de ruimte verwarmen waar zij vertoeven, zonder het hele huis warm te hoeven stoken. ,,Ja, we maken er echt een sport van om de kosten zo laag mogelijk te houden.”

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan