Achter de voordeur van Paul Tienkamp

Achter de voordeur van Paul Tienkamp – ‘Verduurzamen zit soms in de kleine dingen’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Paul Tienkamp zet zijn voordeur virtueel voor je open. Hij woont sinds zes jaar in zijn Zweedse woning. Lees zijn verhaal hieronder en laat je inspireren!

Voor energiecoach Paul uit Wapserveen is zijn warmtepomp de kers op de taart. ,,Het is eigenlijk onderdeel van een totaalpakket aan duurzaamheidsmaatregelen”, legt Paul uit. ,,We zijn al een langere tijd bezig met verduurzamen. Het begon met een zonneboiler en daarna kochten we zonnepanelen. Inmiddels heb ik 36 panelen. Ik ben ook wel een beetje een ‘duurzaamheidsfreak’ hoor… Maar ik draag graag mijn steentje bij aan een beter klimaat en het is ook nog eens goed voor de portemonnee.”

Van het gas af

Inmiddels woont Paul zo’n zes jaar in zijn Zweedse woning. De gele, houten woning is omgeven door fruitbomen en bessenstruiken. ,,Zweedse huizen zijn energiezuinig. Die zijn namelijk heel goed geïsoleerd.” Dat maakte het voor Paul aantrekkelijk om met de extra stroom van de zonnepanelen, een warmtepomp te laten draaien. ,,We zijn nu drie jaar helemaal van het gas af. Dat is fantastisch. Als je foto’s kijkt van toen de warmtepomp werd geïnstalleerd, dan zie je een juichende Paul.”

Als energiecoach wil Paul graag meegeven dat niet alleen eigenaren van koopwoningen kunnen verduurzamen. ,,Ook huurders kunnen kritisch kijken naar hun eigen gedrag. Denk bijvoorbeeld aan kort douchen met een waterbesparende douchekop. Dat is het leuke van werken als energiecoach: verduurzamen zit soms in de kleine dingen.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Een route langs laadpalen

Voor nu is Paul heel tevreden, maar hij heeft nog een droom: volledig elektrisch rijden. ,,Voorlopig rijd ik nog hybride. Deze zomer gaan we op vakantie naar Noorwegen, dan stippel ik een mooi route uit langs laadpunten. Dat is echt een sport geworden voor mij.”

Meer weten?

Heb je een vraag aan Paul? Stuur een mailtje naar info@nmfdrenthe.nl. Dan brengen wij je met hem in contact.

Op zoek naar meer inspiratie, zoals weelderige tuinen, kangoeroewoningen of een tweedehands inboedel?

Klik dan hier