Achter de voordeur van Lineke van der Heide

Achter de voordeur van Lineke van der Heide- ‘Voor mij is duurzaam leven een hobby’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Er zijn verschillende manieren om het gasgebruik te reduceren. Een daarvan is de warmte uit de airco te laten komen weet Lineke van der Heide. In vijf maanden bespaarde ze 500 kub gas. ,,Uiteindelijk willen we van het gas af.” Lees haar verhaal hieronder en laat je inspireren!

Een airco is een lucht-lucht warmtepomp. ,,Voor elke kWh die de airco gebruikt, levert het vier kWu op, vertelt Lineke. De inwoonster van Vries wil uiteindelijk alles op elektra laten werken. ,,Voor het koken en het warme water hebben we helaas nog gas nodig.”

Ze staat tweede op een wachtlijst voor de zonneweide in Glimmen. ,,Op die manier worden we in ieder geval zelfvoorzienend op het vlak van elektriciteit.” Ze heeft zelf reeds acht jaar zonnepanelen. Echter, die leveren onvoldoende op vanwege de ongunstige ligging van het dak.

[Tekst gaat verder na afbeelding]

De vruchten plukken

,,Het duurzaam leven heeft mij altijd geïnteresseerd. Voor mij is het een hobby. Energiebewust zijn en daar ook financieel de vruchten van plukken”, vertelt Lineke.  ,,Veel kleine dingetjes kunnen je al verder brengen. Denk aan folie achter de radiatoren en ledlampen. Maar ook het aanbrengen van vloerisolatie.”

Wens voor de toekomst

Van der Heide vestigt haar hoop op hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. ,,Zodat uiteindelijk steenkolen en kernenergie overbodig worden.”

Meer weten?

Heb je een vraag aan Lineke? Stuur haar gerust een mailtje.

Wil jij ook je voordeur virtueel openzetten om anderen te inspireren? Stuur een mailtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op!

Meld mij aan