Achter de voordeur van Jeroen Niezen

Achter de voordeur van Jeroen Niezen – ‘Als je wilt verduurzamen, leer dan van anderen’

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen vol met bijen en insecten, warmtepompen en kangoeroewoningen: je kan ontzettend veel doen om jouw leven mooier en duurzamer te maken. Maar waar begin je? Jeroen Niezen zet zijn voordeur virtueel voor je open. Hij bouwde met hulp een passiefhuis. Dat was niet altijd eenvoudig, maar spijt heeft hij zeker niet. Lees zijn verhaal hieronder en laat je inspireren!

Toen Jeroen Niezen uit Roderesch de kans kreeg een nieuwe woning te bouwen, greep hij deze met beide handen aan. “Het overkwam ons. We zagen de plek waar we wilden wonen en kwamen tot het besluit een eigen, duurzame woning te bouwen. Sterker nog: we wilden een passiefhuis.” Een passiefhuis heeft een zeer lage warmtevraag. Het beschikt over een permanent goed binnenklimaat. Voor Jeroen is duurzaamheid altijd belangrijk geweest. “Uiteindelijk hebben we een warmtepomp aangelegd voor de vloerverwarming. Het is dus passiefhuis naar eigen inzicht.”

Er is altijd een oplossing

Eerst gaat Jeroen ervan uit het huis zelf te kunnen ontwerpen. “Maar we liepen vast, dus we gingen met een architect om de tafel en die heeft het ontwerp gemaakt.” Over strubbelingen in het proces vertelt Jeroen: “Het is lastig als je een plan hebt gemaakt en vervolgens iets niet blijkt te kunnen. Dan moet je snel bedenken: wat doe ik dan? Maar je vindt altijd een goede oplossing.” Inmiddels geniet Jeroen enorm van zijn huis. “Sinds de zomer van 2017 wonen we hier. Vooral van het uitzicht en de tuin kan ik erg genieten.”

[Tekst gaat verder na de afbeelding]

Neem een kijkje

Zijn bijzondere woning is te bewonderen via de duurzame huizenroute. “Als je wil verduurzamen, leer dan van anderen. Neem een kijkje bij andere mensen thuis. Dan kan je namelijk zien wat er bij je past. Iedere situatie is toch heel anders. Het nemen van beslissingen is soms moeilijk. Ervaringen van anderen helpen daarbij. Ik merk dat mensen hier na de duurzame huizenroute blij weggaan. Ze vinden het leuk en krijgen nuttige informatie, daar gaat het allemaal om.”

Meer weten?

Heb je vragen aan Jeroen Niezen? Stuur hem dan gerust een mailtje.

Op zoek naar meer inspiratie, zoals weelderige tuinen, kangoeroewoningen of een tweedehands inboedel?

Klik dan hier